Editorial

Un pla, si hi ha vacunes

L’objectiu de la campanya de vacunació massiva de subministrar 500.000 dosis per setmana a Catalunya es basa, ara com ara, més en desitjos que en certeses

Es llegeix en minuts

El Periódico

La compareixença del vicepresident del Govern i de la consellera de Salut en funcions ha transmès una evidència, un desig i una voluntat política i estructural entorn de la prevista campanya de vacunació massiva que hauria de desembocar amb un 30% de la població vacunada al juny i un 70% a finals d’estiu. L’evidència és, ara, la falta de prou dosis; el desig és que s’acceleri el subministrament; i la voluntat és que, una vegada normalitzada l’acumulació d’antígens, es pugui posar en marxa una logística que, en paraules de Pere Aragonès, tindria per objectiu el subministrament de 500.000 dosis per setmana en uns 500 espais habilitats «escalables» que, en funció del nombre de vacunes disponibles, s’estendrien des dels centres d’atenció primària a espais intermedis i, en última instància, a sis grans recintes com pavellons, seus de fires i el Camp Nou.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

D’acord amb l’anunciat pel comissari del Mercat Interior de la UE, els estats membres podran disposar de fins a 350 milions de dosis des d’ara i fins a finals de juny, amb la qual cosa la desitjada «immunitat a nivell de continent» es donaria, en les previsions més optimistes, a mitjans de juliol. En cas de ser així, la vacunació podria encarar una velocitat de creuer per equiparar-se a les xifres del Regne Unit, els Estats Units o Israel, alguns dels països més avançats en aquesta qüestió.

El cert és que, a hores d’ara (amb un percentatge aproximat del 8% de la població vacunada al país), encara s’està lluny d’aquests paràmetres ideals. A la vegada que s’anunciava la campanya massiva, la mateixa consellera en funcions admetia que de les 60.000 dosis d’AstraZeneca previstes per a aquesta setmana només se n’han rebut 16.000, amb la qual cosa es justifica, a més de l’aturada patida pels hipotètics efectes secundaris, que el ritme sigui, ara com ara, lent i deficient. Amb el 70% de la població dependent vacunada i amb la progressiva immunització dels col·lectius essencials, l’ampliació de la franja d’edat per proporcionar el compost d’AstraZeneca ha de permetre que ja s’entrevegi una primera logística general per a la franja d’entre 60 i 65 anys, alhora que es pugui acabar a mitjans de maig amb el procés de vacunació a les persones de més de 80. A partir d’aleshores, i de manera progressiva, amb la intervenció de 10.000 professionals, i amb la promesa de noves vacunes (com la de Johnson & Johnson), es concretaria el desplegament massiu que, entre altres factors de dificultat, haurà de superar algunes reticències de la població cap a productes que són segurs i eficaços.

L’anunci de la vacunació massiva és una bona notícia que haurà de confirmar-se les pròximes setmanes. Per a sectors com el turístic (el més afectat en el seu conjunt) és essencial que l’estiu pugui desenvolupar-se amb una certa normalitat i que el passaport o certificat de vacunació permeti la circulació de persones amb garanties sanitàries perquè l’economia no se’n ressenti més. Ara per ara, la imminència de la Setmana Santa (excepte en casos com el dels vols alemanys a Mallorca, desaconsellats fins i tot per la mateixa Angela Merkel) fa preveure un tipus de turisme autonòmic que ajudarà a mitigar el cop. Amb l’habitual advertència, per descomptat, de les necessàries precaucions que s’han d’extremar per evitar una nova onada de la pandèmia, a l’espera que les previsions de vacunació de les autoritats es compleixin. n