Apunt

El polze cap amunt o cap avall

La banca prestarà al Govern central els seus mètodes per diferenciar entre les empreses solvents i les zombis

1
Es llegeix en minuts
El polze cap amunt o cap avall

El nou marc d’ajudes que prepara el Govern central per reforçar la solvència de les empreses viables requerirà el diagnòstic previ sobre quines conserven prou constants vitals per tirar endavant en un futur, quan es dissolgui la crisi sanitària, i quines han estat tan deteriorades que ja mai podran caminar soles, sense respiració assistida, com zombis.

Inquieta pensar amb quins criteris el Govern dirimirà quines empreses amb necessitat d’ajuda cauran cap a un costat o cap a l’altre. En realitat, s’estudien tres caselles: les empreses amb deute sostenible (pagable); sostenible, si es canvien les condicions (terminis) o definitivament insostenible.

Notícies relacionades

Per dissenyar tals criteris, fa mesos que el Ministeri d’Economia treballa amb el Banc d’Espanya, amb l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), amb les patronals bancàries AEB i CECA, i amb els cinc grans bancs (Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia i Sabadell), tal com ha explicat aquest diari. Govern i Banc d’Espanya comparteixen la convicció que són les entitats financeres les que, amb les seves eines de ‘scoring’ (que utilitza cadascuna per determinar si un individu és solvent, abans de donar-li un crèdit), són les més adequades per determinar si el deute d’una empresa és sostenible o si definitivament ha entrat en ‘zona zombi’. Per això el Banc d’Espanya ha pactat amb l’AEB i la CECA donar accés a les entitats a les dades afegides i anònims de la seva central d’informació de riscos i a la seva central de balanços. Amb aquesta informació, les entitats financeres, a través de les seves patronals, oferiran al Govern el diagnòstic sobre el tipus d’empreses que, apel·lant a la imatge d’un cèsar romà en un circ de gladiadors, mereixeran el dit polze cap amunt (en senyal de salvació) o cap avall (en senyal de sacrifici).

La qüestió és molt delicada i no afecta només Espanya. És una cosa que estarà a la taula de la reunió telemàtica de l’Eurogrup aquest mateix dilluns. La vicepresidenta Calviño vol tenir el terreny espaiós el mes de març. Abans, en tot cas, que venci l’actual pròrroga de la prohibició de fallides empresarials, el 14 de març.