Apunt

Els silencis del debat

No és presumible que un Govern transversal que hauria d’aportar diàleg, assossec i certa estabilitat s’imposi tan aviat

1
Es llegeix en minuts
Els silencis del debat

En els debats es parla molt per dir poc, per això quan els candidats es queden muts és quan s’expressen millor. En el debat de TVE Catalunya, el silenci es va imposar tres vegades. 

Quan Laura Borràs va prometre reactivar la declaració d’independència (amb tot el que va implicar i implicaria de repetir-se la jugada) tots es van mantenir callats durant uns quants i sorprenents segons. Van expressar de forma eloqüent l’enuig dels mateixos polítics (excepte a JxCat, se suposa) per haver de replantejar-se aquell desastre.

Després, Pere Aragonès es va adreçar directament a Salvador Illa interessant-se per la seva predisposició a negociar un referèndum que permeti saber quants catalans militen a cada bloc. El candidat del PSC ni va parpellejar, probablement aclaparat per la glossa prèvia de la consulta popular com la mare de la democràcia. 

Finalment, Salvador Illa va interpel·lar tots en general i Aragonès en particular (ERC segueix oficialment asseguda a la taula de diàleg) amb un pregunta simple: ¿estan disposats a negociar dins de la llei? El mutis de tots els aspirants va ser clamorós, fins i tot els més aguerrits constitucionalistes es van quedar sense paraules.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

La impenetrabilitat dels dos blocs de la política catalana continua sent alta, malgrat les esperançadores esquerdes internes observables en tots dos bàndols. No és presumible que un Govern transversal que hauria d’aportar diàleg, assossec i certa estabilitat s’imposi tan aviat. Una dècada de despropòsits creuats deixa un pòsit de desconfiança i un mapa de ferides que no s’esfumen per art de màgia. 

La campanya tampoc és el període idoni per a ‘mea culpes’, són dies de callar molt sense parar de parlar. Potser cal esperar a la consolidació dels nous lideratges. Es diria que Illa ho té més fàcil; els seus oponents de bloc s’han rendit als sondejos. Aragonès, en canvi, no gaudeix del reconeixement de JxCat; Borràs creu que repetiran el ‘sorpasso’ del 2017 i explota les pors d’ERC.