Apunt
Les eleccions del 14 a l’aire (encara)
No deixa de ser paradoxal que siguin els magistrats els que, amb la seva decisió, introdueixin el component més gran d’inseguretat jurídica i d’erosió del dret a la participació política d’aquest episodi
No sabem si es votarà el 14 de febrer. El TSJC es reserva el dia 8, en plena campanya, per dir la darrera paraula sobre la contesa electoral. Aquest fet, sense precedents, deixa a l’aire la celebració d’un dels actes fundants de la nostra democràcia: les eleccions. No deixa de ser paradoxal que siguin els magistrats els que, amb la seva decisió, introdueixin el component més gran d’inseguretat jurídica i d’erosió del dret a la participació política d’aquest episodi.
És cert que la legislació espanyola no preveu l’ajornament o suspensió electoral. Ara bé, també ho és que en pandèmia hi ha hagut moltes mesures que no estaven contemplades en el marc normatiu però que s’ha trobat la via per a poder-les dur a terme (que no estiguin contemplades no vol dir que estiguin prohibides). A més en el cas que ens ocupa hi ha antecedents: l’ajornament de les eleccions basques i gallegues. En ambdós contextos també es va tractar formalment d’una suspensió. I la justificació desenvolupada fou semblant a la que han fet els serveis jurídics de la Generalitat. L’única diferència és que ningú la va impugnar.
Entretots
L’embolic amb el 14-F constata una problemàtica estructural: l’existència d’una magistratura amb una cultura jurídica excessivament formalista, més preocupada en la literalitat de la norma que en els principis orientadors del sistema. Uns jutges en part presos d'interpretacions restrictives i a-contextuals del dret. I alhora la presència d’uns col·lectius polítics i ciutadans que prefereixen externalitzar certes decisions delicades al poder judicial a transitar el camí de la deliberació i l’acord polític.
Són perfectament raonables tant els arguments a favor de l’ajornament electoral en un moment de pic pandèmic com aquells que defensen la celebració de les votacions mentre no existeixi un confinament domiciliari generalitzat. Davant d'una qüestió de difícil i plural interpretació jurídica més que de dret del que es requeria era de política. L’exercici que la ciutadania creiem que s’havia produït el passat divendres a la reunió de la mesa de partits.