Les relacions entre Washington i Riad

Distensió al golf Pèrsic

La derrota electoral de Trump sembla haver calmat els ardors guerrers dels dirigents saudites i reconduir-los a una política més pragmàtica per evitar un xoc frontal amb el futur inquilí de la Casa Blanca, Joe Biden

3
Es llegeix en minuts

La imminent sortida de Donald Trump de la Casa Blanca està tenint un efecte balsàmic a les turbulentes aigües del golf Pèrsic. L’aixecament del bloqueig a Qatar per part de l’Aràbia Saudita i els seus aliats regionals s’ha de contemplar com un primer pas cap a la distensió després d’una dècada de desacords que podria anar acompanyada per un apaivagament de la guerra del Iemen. Aquest gir de 180 graus està estretament relacionat amb la victòria electoral de Joe Biden, que durant la campanya electoral es va mostrar a favor de revisar les relacions bilaterals amb l’Aràbia Saudita per obligar-la a reconduir la seva bel·ligerant política exterior.

Durant el seu mandat presidencial, Trump va beneficiar Israel, va colpejar l’Iran i va protegir l’Aràbia Saudita. El republicà va mantenir una plena sintonia amb el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu amb qui va concloure el denominat «acord del segle», que recollia el gruix de les reivindicacions del Likud per liquidar la qüestió palestina. Respecte a les relacions amb l’Iran, el president nord-americà va aplicar la doctrina de ‘màxima pressió’ per intentar doblegar el règim iranià amb la imposició de sancions econòmiques. Trump també va concedir un xec en blanc al príncep hereu saudita Mohamed bin Salman per mirar de contenir la influència regional iraniana mitjançant la seva intervenció militar al Iemen, el que va accentuar una catàstrofe humanitària que ha segat ja 235.000 vides. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Curiosament, la presidència de Trump es tancarà amb la resolució d’una de les crisis que ell mateix va contribuir a crear. La seva primera visita a l’exterior la va realitzar a l’Aràbia Saudita, on va donar la llum verda a l’aïllament regional de Qatar, malgrat que el país acull el quarter general del Comandament Central nord-americà que compta amb 10.000 efectius. Dues setmanes després de la seva visita, Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units, Bahrain i Egipte van imposar un ferri bloqueig per terra, mar i aire al petit emirat àrab a qui van acusar d’interferir en els seus assumptes domèstics, finançar grups terroristes i tenir unes relacions excessivament fluides amb l’Iran, la bèstia negra d’Israel i l’Aràbia. Aquesta decisió va partir en dos el Consell de Cooperació del Golf i va ser contestada tant per Kuwait com per Oman, que des d’aleshores han mediat per mirar de calmar les tensions. 

La derrota electoral de Trump sembla haver calmat els ardors guerrers dels dirigents saudites i reconduir-los a una política més pragmàtica per evitar un xoc frontal amb el futur inquilí de la Casa Blanca. En l’última cimera del Consell de Cooperació del Golf, l’Aràbia Saudita, Emirats i Bahrain es van comprometre a aixecar el bloqueig sobre Qatar, sense que el petit emirat hagi complert cap de les condicions imposades en el seu moment pels seus veïns, entre elles el tancament del canal panàrab Al Jazeera, la interrupció de les seves relacions amb l’Iran o la ruptura de llaços amb els Germans Musulmans. Al contrari del pronosticat, Qatar ha sortit enfortit de la crisi al ser reconegut pels seus rivals com un actor plenament autònom i haver aconseguit diversificar les seves aliances regionals.

Notícies relacionades

L’aixecament del bloqueig sobre Qatar s’ha de contemplar com un moviment preventiu orientat a prevenir el deteriorament de les relacions bilaterals entre Washington i Riad i salvaguardar la controvertida figura de Mohamed bin Salman. Joe Biden, al contrari que l’Aràbia Saudita, és partidari d’aixecar les sancions a l’Iran i recuperar l’acord nuclear per estabilitzar el golf Pèrsic. A més, el president electe s’ha mostrat crític amb l’aventurisme militar del príncep hereu (que també exerceix com a ministre de Defensa) i, en particular, amb la seva intervenció al Iemen, que s’ha saldat amb un estrepitós fracàs. 

L’anteriorment dit sembla indicar que la lluna de mel entre Washington i Riad viscuda durant el mandat de Trump està arribant a la seva fi i s’obre una fase de més tensions entre els dos països similar a l’experimentada durant la presidència d’Obama. Biden ha condicionat la perduració de l’aliança amb l’Aràbia Saudita no només a què aixequi el bloqueig a Qatar, sinó a què també posi fi a la seva desastrosa intervenció al Iemen.