3
Es llegeix en minuts
Raïm de la sort i copes de cava per celebrar la Nit de Cap d’Any.

Raïm de la sort i copes de cava per celebrar la Nit de Cap d’Any. / Manuel Lorenzo (EFE)

Al finalitzar un any solem brindar amb xampany –o amb cava– per saludar el nou any i acomiadar el vell. Però aquesta Nit de Cap d’Any semblava que no hi havia gaire a celebrar perquè el 2020 ha estat ple d’incertesa, dolor i mort i el 2021 semblava que començava ple d’inseguretats i amenaces.

¿Per què bevem xampany? ¿Esperem que ens apugi l’ànim com pugen les diminutes bombolletes que, en fileres disciplinades, ascendeixen per la copa fins a arribar a la superfície i escapar? Sens dubte, la lleugeresa de les bombolles és un dels ingredients que fan tan atractiu el xampany, però l’alcohol també hi ajuda.

Tant el diòxid de carboni, responsable de les bombolles i d’un gust que pica lleugerament, com l’alcohol etílic i l’etanol es produeixen per la fermentació del sucre del raïm realitzat per uns microorganismes, però els llevats necessiten absència d’oxigen. Aquest procés i l’agradable sensació de beure suc de raïm fermentat es coneix des de les albors de la història, per això el vi s’ha preparat en gairebé totes les civilitzacions i cultures, amb la notable excepció de la dels fidels de religió musulmana. Ja hi ha referències a la Bíblia sobre la capacitat que té de fer perdre la consciència en un passatge del Gènesi, quan les filles de Lot l’emborratxen per jeure amb ell sense que se n’adoni. Segles més tard, el suc del raïm fermentat té un gran protagonisme en les bacanals, que eren les cerimònies celebrades en honor del déu romà Baco, i en el cristianisme el vi encara puja més de categoria al convertir-se en el símbol de la sang de Crist.

Relaxació i alegria

Aquesta beguda fermentada és molt popular perquè l’etanol, ingerit en petites quantitats, produeix sensacions de relaxació i alegria tan agradables que poden crear addicció. Consumit en grans quantitats produeix borratxera i la desagradable seqüela de ressaca que ens recorden que l’alcohol és un verí que pot causar greus danys en l’organisme, per això s’ha de consumir amb moderació.

Però, ¿d’on surten les bombolles del xampany? Les bombolles estan formades pel diòxid de carboni, produït per la reacció de fermentació de l’etanol. És a dir, ja es van produir en el vi que les filles de Lot van donar al seu pare, però aquest vi no era bombollejant perquè els israelites de l’època no sabien com retenir el gas. Aquesta tecnologia la van desenvolupar al segle XVII els anglesos, que van fer servir suro per tapar hermèticament unes ampolles fabricades amb un vidre més gruixut, capaç de resistir una pressió superior a l’atmosfèrica. Un segle després, l’aristocràcia francesa va posar de moda les begudes alcohòliques amb gas, que encara eren extraordinàriament cares i, per tant, un símbol d’estatus, i els viticultors de la regió de Champagne van aconseguir controlar, entre altres factors, la mida de les bombolles que caracteritza els seus vins escumosos.

Ingredient indispensable

L’àmplia panòplia de gustos del vi, la seva capacitat per realçar el sabor dels menjars i el seu agradable efecte relaxant i lleugerament euforitzant han fet que aquesta beguda sigui un ingredient indispensable en les celebracions de la major part de les cultures humanes. El toc màgic de les bombolles del xampany el converteixen en el líquid imprescindible en qualsevol celebració, bé sigui un casament, el llançament d’un barco o el comiat d’un any.

Notícies relacionades

¿Però a cas hi havia coses per celebrar el 31 de desembre del 2020? Sí, hi havia molt a celebrar: el triomf absolut de la ciència contra una de les amenaces més grans que l’ésser humà ha patit en els últims segles, el coronavirus. A més d’aquest triomf de la comunitat científica amb la fabricació de diverses vacunes eficients contra la Covid-19 en un temps rècord, jo he tingut un motiu molt especial per celebrar amb xampany el comiat del nou any: just el dia que van començar les vacunacions a Espanya va arribar al món un nou membre de la meva família, el meu primer net.

La vida que s’obre camí en les condicions més adverses i la ciència que ens ajuda a conservar-la i millorar-la ens omplen d’esperança, per això hi ha motius de sobra per brindar amb xampany.