En clau europea

Europa evita el caos

Un ‘brexit’ sense acord comercial hauria tingut un elevat cost econòmic i enverinat les relacions futures entre Londres i la UE

1
Es llegeix en minuts
Europa evita el caos

BEN STANSALL

El compromís arribat in extremis entre el Govern britànic i la Unió Europea (UE) evita el caos socioeconòmic que hagués implicat l’absència d’un acord comercial per regular les relacions entre el Regne Unit i la UE a partir de l’1 de gener del 2021. Aquest Brexit abrupte hauria sigut un nou cop a les malmeses economies britànica i europea i un obstacle addicional per superar la profunda recessió del coronavirus. Així mateix, el compromís evita el clima d’acritud entre el Regne Unit i els Vint-i-set que haurien generat inevitablement les seqüeles d’un brexit abrupte, permetent mantenir un cooperació política entre Londres i la UE.

El 47% de les exportacions britàniques van al mercat de la UE, per la qual cosa un Brexit sense acord hauria implicat una pèrdua de fins al 10,7% del producte interior brut (PIB) i de fins al 9,5% de la renda per càpita, segons els càlculs del Govern britànic.

Flexibilització del premier

Notícies relacionades

La suma de totes les exportacions dels Vint-i-set al Regne Unit només representen el 6,8% del total, però unbrexit abrupte també hauria retallat el PIB de la UE en el 0,5% a mitjà termini, segons el Fons Monetari Internacional (FMI), amb impactes molt més elevats del 4% a Irlanda i del voltant de l’1% a Holanda, Dinamarca i Bèlgica. A Espanya, la caiguda del PIB hauria sigut de prop de l’1%, segons calcula el Banc d’Espanya.

L’acord ha sigut possible gràcies que el premier Boris Johnson ha flexibilitzat la seva posició després de la derrota en les eleccions nord-americanes del seu gran aliat, Donald Trump, i l’advertència del futur president, Joe Biden, que els Estats Units no pactarien el previst acord comercial amb Londres si es posava en perill l’Acord de Pau d’Irlanda del Nord. La pressió de la cancellera alemanya, Angela Merkel, a través de la Comissió Europea, també ha flexibilitzat la postura europea, en especial en pesca. L’avaluació real de les concessions de cada part requerirà un examen detallat de les 2.000 pàgines de l’acord.