Acord històric entre la UE i el Regne Unit sobre la seva relació post-Brexit

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Gairebé deu mesos després de l’inici de les negociacions i pocs dies abans que acabi el període de transició del Brexit el 31 de desembre i que el Regne Unit deixi de formar part de la unió duanera i del mercat interior, els negociadors europeus i britànics han aconseguit tancar aquest dijous un acord sobre els termes que regularan la relació futura entre els dos socis a partir de l’1 de gener del 2021. «L’acord està fet», ha anunciat el Regne Unit. Un pacte que inclou zero quotes i aranzels, signat a última hora després d’una maratoniana jornada de negociació, en vigílies de Nadal, que culmina un llarg i tortuós procés que s’havia enquistat per les divergències en matèria de quotes pesqueres i l’accés dels vaixells europeus al calador britànic. 

Ha sigut, sense cap dubte, l’element més complicat i difícil de resoldre de tota la negociació, juntament amb la governança i la igualtat de condicions una vegada es produeixi la desconnexió per evitar una eventual competència deslleial pel que fa a estàndards socials o mediambientals. Un punt clau del pacte que no es va començar a desbloquejar fins que la presidenta de la Comissió Europea,Ursula von der Leyen, i el primer ministre britànic, Boris Johnson, van assumir-ne les regnes a principis d’aquesta setmana, després de diversos intents infructuosos en les setmanes prèvies. 

Evitar el caos

Des d’aleshores, les converses telefòniques –i els contactes entre Ursula von der Leyen amb la resta de dirigents europeus, especialment Emmanuel Macron– s’han succeït i han sigut constants. No obstant, el que dimecres semblava «imminent» ha requerit moltes més hores de cuina de les previstes inicialment a l’edifici Berlaymont a Brussel·les, seu de l’Executiu comunitari i lloc on s’ha desenvolupat la gran negociació. Finalment, cap a les tres de la tarda, Londres i Brussel·les han aconseguit desencallar un pacte «històric» que evitarà una separació caòtica a finals d’any i que servirà de base a la nova relació, resultat de la victòria dels partidaris de la separació en el referèndum del Brexit celebrat el juny del 2016 que van guanyar amb gairebé el 52% dels vots.

Notícies relacionades

Amb l’acord polític tancat, la pilota passa ara al Consell, que haurà d’examinar en detall i a contrarellotge un text legal que ocupa 2.000 pàgines. El primer pas per a fer-ho serà una reunió amb els ambaixadors permanents dels 27 membres. De moment, la presidència semestral de la UE, que ostenta Alemanya, ha descartat que la trobada es produeixi aquest dijous, això significa que, en cas d’un hipotètic pacte –que encara és possible–, no seria avalat de forma immediata per les Vint-i-set capitals europees.

«Acabem d’informar els col·legues de la UE que, com que les negociacions del Brexit segueixen en marxa, la presidència no convocarà la reunió del Coreper avui [per ahir, dijous]», ha indicat el portaveu alemany, Sebastian Fischer. «També hem demanat als ambaixadors de la UE que estiguin disponibles durant el període nadalenc», ha afegit.