L’apunt

Fons i forma de la reforma fiscal

La indispensable harmonització en els impostos cedits a les autonomies no ha de resultar d’una negociació precipitada per la necessitat d’aprovar els Pressupostos

1
Es llegeix en minuts
undefined55931411 la presidenta de la comunidad de madrid  isabel d az ayuso  201121155935

undefined55931411 la presidenta de la comunidad de madrid isabel d az ayuso 201121155935 / EUROPA PRESS O CANAS POOL

Lafiscalitat s’està convertint en l’eix central del debat públic, al venir a coincidir diverses dinàmiques que així ho afavoreixen. Entre aquestes, l’eclosió de la digitalització i sostenibilitat com a nous vectors econòmics, les disfuncions del model vigent, el malestar social, i el necessari augment de la despesa pública.

Així, ladigitalització ha sacsejat els sectors tradicionals i ha generat unanova economiasustentada en el digital, amb les grans plataformes tecnològiques com a exemple més evident. Al seu torn, la sostenibilitat s’ha incorporat com a element indefugible en el fer de les empreses. Unes transformacions profundes a les quals encara no ha respost la nostra fiscalitat, que ha de ser capaç degravar l’economia digital i estimular la sostenibilitat.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Per la seva part, les disfuncions, que arrosseguem de fa dècades, resulten ja notòries. Entre d’altres,l’elusió fiscal que, legalment, permet reduir, o fins i tot evitar, la tributació. Lafalta d’harmonitzacióimpositiva entre estats de la Unió Europea, o entre comunitats a Espanya, facilita l’esmentada elusió, especialment a grans rendes i patrimonis. Això indigna els qui compleixen estrictament les seves obligacions, i alimenta el creixent malestar social. Finalment, les destrosses de la pandèmia exigeixen unadespesa pública més gran, que caldrà finançar via més ingressos tributaris.

Per això, és una bona notícia la voluntat del Govern de constituir unacomissió d’experts que, lluny de la immediatesa i els interessos d’uns o d’altres, analitzi i proposi unnou marc fiscal. I és en aquest context que s’hauria d’haver abordat la indispensable harmonització en els impostos cedits a les autonomies. Una reforma de tal naturalesa no ha de resultar d’unanegociació precipitada per la necessitat d’aprovar els Pressupostos, com ha succeït aquests dies. Ha sigut una innecessària manera de deslegitimar la iniciativa, i donar ànim a les injustificablesposicions de la presidenta de Madrid.