Disseny i producció

Salvar la indústria per salvar-nos

1
Es llegeix en minuts
GRA218. VIGO (PONTEVEDRA), 03/04/2013.- Dos operarios colocan hoy las baterías de la furgoneta eléctrica Citroën Berlingo en la cadena de montaje de la planta de PSA. El acto de lanzamiento industrial de este modelo y de la Peugeot Partner, también de la fábrica viguesa, ha tenido lugar hoy en Vigo. EFE/Salvador Sas

GRA218. VIGO (PONTEVEDRA), 03/04/2013.- Dos operarios colocan hoy las baterías de la furgoneta eléctrica Citroën Berlingo en la cadena de montaje de la planta de PSA. El acto de lanzamiento industrial de este modelo y de la Peugeot Partner, también de la fábrica viguesa, ha tenido lugar hoy en Vigo. EFE/Salvador Sas / Salvador Sas (EFE)

Durant l’arrencada d’aquesta pandèmia va quedar clar que el disseny salva vides. Tot i que un semàfor també ho fa, des de fa dècades. Però a més sabem que un bon disseny pot fer-nos la vida més saludable, divertida, barata... La crisi de la Covid ens va despullar, de sobte ens vam veure sense indústria productiva i vam descobrir que dependents som de productes bàsics que ja no fabriquem. Anaven aterrant amb comptagotes des d’Orient.

Notícies relacionades

S’acaben d’atorgar els premis Delta als millors productes dissenyats durant aquests dos últims anys. Els organitza Adi-Fad (Associació de Disseny Industrial del Fad) que compleix el 60è aniversari. Entre els premiats figura el Cupra Formentor de Seat; una màquina d’embotits, una alternativa biodegradable a les anelles de plàstic del pack de llaunes o una fixació de ‘snowboard’ impresa en 3D. Però més enllà dels premiats, l’interessant dels 400 productes presentats és que constitueixen un fiable termòmetre de la salut del sector. I el missatge del president d’Adi, Salvi Plaja, és contundent: «El disseny és qüestió de vida o mort per a la nostra indústria. I ens pot treure de la crisi». Que enllaça amb la dita que Catalunya serà industrial o no serà. Obnubilats per negocis com la construcció o el turisme, en què s’aconseguien beneficis ràpids, ens hem anat desindustrialitzant. Toca urgentment que pugem a l’anomenada revolució industrial 4.0, que després de la del vapor, l’electricitat o la digital, sintonitza amb el moment present.

Salvar és el verb de moda: vides, economia, cultura, el Nadal... Tot està en perill i cal salvar-ho. Quina gràcia que l’actual president de l’Adi-Fad es digui precisament Salvi, perquè com diu, salvar les empreses productives amb un bon disseny, serà també la nostra salvació, no només econòmica sinó potser fins i tot física. El marcapassos, la pròtesi, el respirador, la mascareta, i com no el salvavides. Algú ho ha pensat i algú ho fabrica, no plou espontàniament des d’Amazon.

Temes:

Disseny