2
Es llegeix en minuts
cornella-navidad

cornella-navidad

És evident que les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis seran aquest any molt diferents, les més estranyes de les nostres vides. Tot i que la campanya de vacunació ja s’ha fet pública i les expectatives són encoratjadores de cara al segon semestre del 2021, tot i que les xifres dels índexs de contagi, d’ingressos hospitalaris i de velocitat de transmissió del virus segueixen unes pautes moderadament optimistes, el cert és que la presència de la segona onada de la pandèmia continua vigent i obliga tota la població a no abaixar la guàrdia per evitar nous rebrots que podrien ser fatals, amb la perspectiva de l’hivern i de la conjunció del coronavirus i la grip als CAPs saturats.

Queda un mes just per a Nadal i ja sabem que l’haurem de celebrar en cercles reduïts, sense els habituals desplaçaments i evitant les grans concentracions, com és el cas de la cavalcada de Reis. En l’esborrany de la proposta que el Ministeri de Sanitat elevarà al Consell Interterritorial de Salut s’estudien una sèrie de recomanacions que passen per un màxim de sis persones (o una bombolla de convivència familiar) als àpats nadalencs i una excepció al toc de queda els dies 24 i 31 de desembre. Les mesures de prevenció anunciades també posen èmfasi en la necessitat d’evitar els sopars d’empresa o els viatges innecessaris i, en el context general de no permetre una relaxació en els àmbits socials, es proposa així mateix la reducció de l’aforament dels pessebres vivents i dels mercats ambulants, i el consell d’evitar les compres massives de l’últim moment.

Des de l’assumpció de responsabilitats per part de les autonomies, amb criteris diferents a l’hora d’abordar l’evolució de la pandèmia, l’Administració central ha sigut respectuosa amb aquestes i només ha intervingut en casos crítics, en el seu moment, com el de Madrid. Ara, no obstant, s’imposa, com ha declarat el ministre Salvador Illa, un consens per determinar un «marc comú i clar», ja que les celebracions d’aquestes dates impliquen justament anades i vingudes per tot el territori.

A Catalunya, per exemple, està previst que el toc de queda continuï vigent a partir de les deu de la nit, mentre que la possibilitat de reunió familiar s’estén a 10 persones. Convindria, més enllà de les evidències més clares –les mesures de protecció i distància social– un comú denominador assumit per tots. Com ha de passar amb el pla de vacunació, d’àmbit estatal, que ha de respondre a una logística consensuada tot i que sigui administrada pels governs autonòmics.