Anàlisi

Iceta, assetjat pels vells fantasmes

El líder del PSC no cedirà a les pressions dels que creuen que el partit hauria de ser la Federació Catalana del PSOE ni dels que preferirien que fos com Ciutadans

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp54952748 iceta200916131939

zentauroepp54952748 iceta200916131939 / FERRAN NADEU

Alfonso Guerra, un oracle socialista del segle passat, es va sumar fa uns dies a la pressió sobre el PSC per la suposada desídia de Miquel Iceta en la defensa del castellà a Catalunya, més específicament a l’escola. Un assumpte que sempre persegueix els socialistes catalans. L’altre és el seu distanciament del bloc denominat constitucionalista, com a alternativa de govern (improbable) al sobiranisme. Vells fantasmes dels qui creuen que el PSC hauria de ser la Federació Catalana del PSOE i d’aquells que preferirien que fos com Ciutadans. La gènesi catalanista del PSC li impedeix ser una cosa i l’altra.

En el PSC hi ha catalanistes acèrrims (n’hi va haver més en altres temps) i anticatalanistes moderats (n’hi ha tants com sempre). L’equilibri entre aquestes dues sensibilitats (abans anomenades pomposament ànimes) configura una ortodòxia que personifica Miquel Iceta. I a Iceta ningú li tus en el PSC, i per això és candidat a la presidència de la Generalitat per tercera i última vegada, tot i que el seu secretari d’Organització, nomenat ministre de Sanitat, el superi en valoració pública. El seu objectiu evident és recuperar per al seu partit un percentatge de vot pròxim a l’obtingut per José Montilla el 2010. Aquell 18% no seria res de l’altre món, comparat amb la glòria electoral d’altres èpoques, però, venint del 12,7% el 2015, tindria el seu mèrit. El CIS el deixa a mig camí, en el 15%.

En aquesta perspectiva, Iceta no cedirà a les pressions de sempre. En matèria de llengües vehiculars a l’escola, perquè suposaria una renúncia greu al catalanisme fundacional del partit i a la seva obra de govern, de la qual va néixer la vigent llei d’ensenyament del 2009, en la qual es fixa el català com a llengua vehicular. Quant a l’estratègia de blocs, perquè la seva alineació amb el constitucionalisme immobilista de Ciutadans i del PP li impediria superar incomodes fotografies justificades en conjuntures alarmants, però, sobretot, perquè entraria en flagrant contradicció amb el seu primer objectiu polític per a Catalunya: la reconciliació que permeti el diàleg.

Notícies relacionades

Els blocs que busquen tenir els votants presoners de la intolerància dels seus dirigents perjudiquen el PSC, i això explica el rebuig d’Iceta envers la petrificació de l’escenari. A més, la gesticulació permanent que exigeix la guerra sense treva declarada per Ciutadans i el PP per mantenir la política de blocs que tan rendible li va sortir a Inés Arrimadas el 2017 es considera incompatible amb la defensa de l’indult per als dirigents independentistes o la reforma del Codi Penal per modificar el delicte de sedició.

El problema del PSC és l’endemà a Iceta. El PSC ja no és aquell incubador de dirigents procedents del municipalisme o la universitat. Núria Parlon va ser l’últim intent fallit de l’aparell de promoure una nova figura, després de derrotar-la en unes de primàries. Salvador Illa té una llarga guerra amb el virus i és difícil de diagnosticar l’estat de salut política del ministre per quan això remeti.