PER UNA CANDIDATURA DE CONSENS

Elles, les exdirectives del Barça

2
Es llegeix en minuts
rozas10695661 barcelona  04 06 2009    nuevo estadio del rcd espanyol en c201117182330

rozas10695661 barcelona 04 06 2009 nuevo estadio del rcd espanyol en c201117182330 / JORDI COTRINA

He trucat al Barça i m’han atès meravellosament bé, han sigut encantadors. Dec jo, no n’hi ha dubte, ja que només sento que el club és un autèntic caos, un desastre i que tot s’ha fet malament. He parlat amb el Centre de Documentació (només espero que els precandidats del ‘foc nou’ no se’l carreguin, dic) i m’han donat les dades que necessitava.

Diuen que tots els precandidats busquen sòcies per afegir als seus equips. Però, és clar, suposo que en busquen una o dues, per cobrir la quota. I, és clar, no els en surten. Una prova més que les dones són molt més intel·ligents que els homes. I sàvies. I endevinen el futur. I fins al present. I saben per a què les volen o necessiten.

És evident que no és fàcil trobar sòcies que vulguin ser directives. Al llarg de la història, que ho sàpiguen (gran Centre de Documentació) hi ha hagut, només, 13 directives: Ana María Martínez Sagi (va entrar el 1934), Rosa María Valls-Taberner (1989), Carme Drópez (1995), Elisabet Cardoner (1997), Maria Teresa Andreu (2000, que també va ser portera de l’equip femení), Isabel Galobardes (2002), Clàudia Vives-Fierro (2003), Maria Elena Fort (2008), Magda Oranich (2009), Susana Monje (2010), Pilar Guinovart (2010), Maria Teixidor (2015) i Marta Plana (2018).

Les sòcies van en augment

Més, per situar-los, no per donar-los la pallissa, perdonin-me. El Barça té 37.803 sòcies, és a dir, el 26,6% dels socis són dones, dada que ha augmentat sensiblement durant els últims 10 anys. I 46.250 penyistes, és a dir, el 27,2% dels penyistes són dones. Basant-nos en aquestes xifres, els precandidats haurien d’intentar formar les seves directives (virtuals) amb el 25% ¿no? de dones. Dic jo. ¡I no en troben ni una!

Jo he parlat amb tres exdirectives d’aquesta llista i, ho sento, però em permetran que no els digui els seus noms, ja que estan molt tranquil·les a casa seva, en les seves feines. Però necessitava parlar amb elles d’aquest assumpte. No per escriure cap sentència, i ara, no, només perquè vostès (i jo) sabessin el que pensen elles. I sí, totes tres coincideixen, per alguna cosa deu ser. Torno a l’enorme intel·ligència de les dones.

Només tres apunts

Primera reflexió: «No té cap sentit que, en plena pandèmia, en plena crisi, en ple desastre econòmic per al Barça i per a tothom, hi hagi set, vuit, nou i fins a 10 precandidats. Diuen que és salut democràtica. No. És insensatesa i no saber què necessita el club».

Notícies relacionades

Segona: «Fa la sensació que és un assumpte de masclets, a veure qui la diu i la fa més grossa. Tots són homes i tots tenen un ego crescudet, volen donar-se a conèixer, millorar els seus negocis, sortir en els mitjans i lluir figura en el seu entorn. A això mai no s’hi apuntaria una dona, ni ho vol ni ho necessita».

I últim apunt: «Ningú no proposa, ni parla del moment que vivim. Tots prometran el que cap d’ells pot aconseguir. El que faria falta és una candidatura d’unitat, sense personalismes, ni egos. Una junta que gestionés la crisi, integrada per homes i dones capaces de superar el tsunami que vivim. Dos anys de gestió i, una vegada superada la crisi (si la superem), nova convocatòria d’eleccions i nova directiva. Pensar en el ‘moment Covid’ amb la lleugeresa que pensen tots els precandidats és suïcida».