L'ESGLÉSIA DAVANT LES MESURES ANTI-COVID

Perdre l'oremus

L'Església no pot escudar-se en la llibertat de culte ni en l'exercici d'uns drets si no té en compte la comunitat en què s'exerciten

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp55784195 beatificacion201107144911

zentauroepp55784195 beatificacion201107144911 / Jordi Bataller

Quan l’Església perd l’empatia, ho perd tot. I dissabte, en la cerimònia de beatificació de Joan Roig a la Sagrada Família de Barcelona, es va evidenciar amb tota cruesa. En el moment en què des de totes les instàncies polítiques se’ns demana que reduïm l’activitat social, l’arquebisbat de Barcelona considera que mantenir la convocatòria per reunir 600 persones en una cerimònia litúrgica és una bona idea. Tot i que estigués permesa per la norma general, perquè el percentatge sobre l’aforament era correcte (fins i tot, inferior) i aprofitant que l’espai és gran (i ventilat), no era tan difícil veure que una cosa és el percentatge (en números relatius) i l’altra el nombre de persones congregades (en números absoluts).

Notícies relacionades

I més quan aquesta mateixa polèmica ja la vam tenir al juliol amb la celebració d’un funeral per les víctimes de la pandèmia, en un moment en què hi havia menys restriccions que ara. ¿Com és possible que tornés a passar? Mentre les esforçades comunitats parroquials s’han organitzat en xarxes de solidaritat, han compartit espais d’oració inventant nous formats contínuament, participen com sempre i més en el teixit associatiu de recolzament als més necessitats, ¿no hi havia ningú que veiés que un acte com aquest havia de ser, senzillament, ajornat? Com fem tots, dins i fora de l’Església. Posposant actes, trobades i sortides, perdent feines i qualitat de vida.

No secundo l’acusació d’abús de poder, però l’arrogància amb què es mostra de vegades l’Església no pot amagar-se en les bones intencions ni en la inconsciència. No amb tantes víctimes i tants perjudicis sobre la taula. Ningú pot escudar-se en la llibertat de culte ni en l’exercici d’uns drets si no tenen en compte la comunitat en què s’exerciten. L’Església té l’obligació moral de servir la comunitat, i sense empatia no pot ni sortir de casa. Van perdre l’oremus, però el comunicat de disculpes és un primer pas per recuperar-lo.