Article de Núria Iceta Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Sortir d’Alcarràs

La pel·lícula de Carla Simón és una crida a la família, a la felicitat, a la festa, ala feina cooperativa, a l’essència del que hauria de ser la vida en comunitat

1
Es llegeix en minuts
Sortir d’Alcarràs

Avalon

Sortir de les bones pel·lícules costa molt. La força dels personatges, de les paraules i dels silencis d’'Alcarràs' és tal que em costa aplaudir. Estic encara sota el ventijol d’un presseguer quan comencen els títols de crèdit i bona part de les mil persones que omplen el cinema Aribau de Barcelona esclata en aplaudiments. Cadascú gestiona les emocions com pot i d’emocions va 'Alcarràs'. D’emocions i de relacions, amb la delicadesa ferma del convenciment que Carla Simón ja va mostrar a la seva primera pel·lícula, ‘Estiu 1993’, fa cinc anys.

Notícies relacionades

Com que ja dic que em costa sortir d’Alcarràs, quan entro al Bonpreu del meu barri l’endemà torno a enfadar-me amb el no quilòmetre zero de les patates, que han de ser franceses si no és que vull comprar una bossa de 5 kg que se'm florirà al calaix. Som el que mengem i massa poca atenció li estem donant a l’origen, el procés i la retribució del que comprem. El Primer de Maig m’agafa treballant (no hi ha dia dels autònoms) i a pagès segur que també se'n fumen dels dies de la setmana i del calendari laboral. Com va dir la mateixa Simón a Berlín: «Dedico el premi a les petites famílies d’agricultors que cultiven la terra cada dia perquè la seva manera de fer respectuosa amb la terra és, avui dia, una forma de resistència».

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Una forma de resistència és també la d’una pel·lícula que crida sense cridar. Crida a la família, a la felicitat, a la festa, al treball cooperatiu, al respecte per la paraula donada, a l’essència del que hauria de ser la vida en comunitat. Però no crida a crits. Això que en diuen ara neoruralitat té molt a veure amb el soroll i amb el silenci, i amb el desig compartit d’una vida més equilibrada, francament. Si després de la primera pel·lícula va tenir el Premi Nacional de Cultura i amb la segona ha guanyat l’Os d’Or de la Berlinale, suposo que la mateixa Simón agrairà que la deixem seguir treballant amb el ritme que vulgui. Costa sortir d’‘Alcarràs’.