Disseny

Petits grans servents

Es llegeix en minuts
Petits grans servents

Durant un dia qualsevol podem arribar a utilitzar fins a 500 objectes. Els he comptat. Des del llit, continuant pel despertador, interruptor, aixeta, roba, tassa, clau, mòbil... fins a tornar a la nit, paella, plat, sofà, tele, raspall de dents i arrupir-te al coixí. Diversos milions al final d’una vida.

‘The Design Book’ (editorial Phaidon) és un diccionari que cataloga els 500 objectes més rellevants de la història del disseny. Arrenca amb unes tisores nipones de 1663 i acaba amb el patinet elèctric Bird Zero. Al repassar-lo, un s’adona de la doble influència del disseny en la nostra vida. D’una banda l’aportació de bellesa. Ens la transmet el gràcil mobiliari en tub de Breuer o la sensual cadira de plàstic de Panton. Però d’altra banda, multitud de petits objectes que han estat fent-nos servei de forma humil: el clip, l’agulla d’estendre –d’origen Shaker–, la clau anglesa, el cúter... Algun ens ha facilitat enormement la vida, com l’anella obrefàcil de les llaunes, la cremallera o el pòstit. I veiem amb enyorança com d’altres han anat desapareixent, com el quinqué, el CD o el Rodolex on anotàvem les direccions. Al Japó fan una cerimònia per acomiadar als objectes obsolets, com si fossin mascotes. La majoria d’aquests petits grans objectes són anònims, però no van caure del cel. Darrere hi va haver sempre algú curiós, hàbil i esforçat. 

Notícies relacionades

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Entre la selecció hi ha vuit productes espanyols, en justícia tocarien molts més. Hi és per descomptat la cadira de Gaudí i llums de Miguel Milà. Però també el millor setrill del món, el Marquina, creat el 1961 i que ha anat envaint el mercat mundial per ser gairebé perfecte, és a dir, difícilment millorable, com un ham, impertèrrit des de fa segles. I el producte espanyol més recent un casc plegable, Closca, un enginyós artefacte dissenyat per CuldeSac, que ens protegeix d’accidents. El poeta Alphonse de Lamartine es preguntava: «Objectes inanimats, ¿teniu ànima?». ¡Moltes gràcies, coses!

Temes:

Disseny