Halloween en pandèmia

D'ossos polars i el terror invisible de la Covid

Tornarem una vegada més a recórrer a la resiliència per adaptar-nos a la vida continguda, sempre en guàrdia davant un bitxo minúscul, i malgrat tot, buscar solucions imaginatives per fer unes rialles amb els nostres

1
Es llegeix en minuts
Artificial pumpkins decorations are seen ahead of Halloween at Wilmersdorfer Strasse shopping street, as the coronavirus disease (COVID-19) outbreak continues, in Berlin, Germany, October 26, 2020. REUTERS/Fabrizio Bensch

Artificial pumpkins decorations are seen ahead of Halloween at Wilmersdorfer Strasse shopping street, as the coronavirus disease (COVID-19) outbreak continues, in Berlin, Germany, October 26, 2020. REUTERS/Fabrizio Bensch / FABRIZIO BENSCH (REUTERS)

Van ser uns 1.500 nens, tots els del poble, els que es van quedar sense celebrar el Halloween l’any passat. En realitat el que no van poder fer és sortir de casa quan es va fer fosc, el moment en què es juga al ‘broma o regal’ de porta en porta del veïnat a canvi d’unes llaminadures. Va passar a Arviat, a l’Àrtic canadenc, i l’alcalde va fixar aquest confinament nocturn per protegir-los dels ossos polars que rondaven la zona des de feia setmanes. 

El canvi climàtic i el desglaç està al darrere d’aquestes inquietants rutines noves dels animals, que passen gana i amplien les seves zones de rastreig. Aquest fenomen, per una estranya raó, també té molt a veure amb la pandèmia que ha obligat la Generalitat a prohibir el ‘broma o regal’ que ja arrela entre els nens catalans, aquest any amb una castanyada descafeïnada que canviarà màscares de terror per mascaretes higièniques amb algun gargot o attrezzo per animar-les. És la crisi climàtica la que ha polvoritzat les barreres dels ecosistemes, i la cadena de transmissió de malalties ha fet salts inimaginables fins a arribar on som. 

Notícies relacionades

Tornarem una vegada més a recórrer a la resiliència per adaptar-nos a la vida continguda, sempre en guàrdia davant un bitxo minúscul que espera darrere d’un frec, una aixeta mal descontaminada, una gotícula en l’aire deixada després d’una conversa. El terror invisible. Però haurem també buscat solucions imaginatives per fer unes rialles amb els nostres i relluir la il·lusió dels petits, dels éssers estimats. Malgrat les polítiques erràtiques, als cops de l’atzar, a la incertesa permanent. Malgrat tants i tants revessos. 

Aquest any els nens d’Arviat podran tornar al ‘broma o regal’ propi del Halloween, en grups màxims de cinc, només un grup per casa al seu recorregut. Tenen prohibit tocar el pom o el timbre de les portes per impedir contagis. Però s’emportaran la seva llaminadura a casa. Aquest any, el de la pandèmia de la Covid haurà sigut millor en el seu record.