AL CONTRAATAC

Falses confiances

Els membres del Govern estan acostumats al fet que tot el que fan es qualifiqui com «un referent europeu» i que els periodistes els protegeixin

1
Es llegeix en minuts
verges-aragones

verges-aragones

A poc a poc anem sent conscients de l’efecte que els projectes identitaris tenen en les societats. El més visible és la divisió social que també neguen els ‘indepes’ a Escòcia i Quebec. I un altre, que s’està veient amb claredat aquests dies, és la incapacitat dels polítics nacionalistes per respondre a les crítiques.

A TV-3, aquesta setmana li van preguntar a la consellera de Salut, Alba Vergés, per les declaracions del dia anterior de l’epidemiòleg Oriol Mitjà a Catalunya Ràdio. Mitjà va explicar que la pura inoperància de la Generalitat va endarrerir 14 dies que es tingués el material apropiat per fer tests de coronavirus quan a les residències estaven morint cent avis al dia. La crítica, tan clara, evident i punyent, va sorprendre. Però va sorprendre encara més que la consellera no acudís preparada i es quedés amb cara de pòquer. No hi ha polític al món que no hagués tingut llestos el que en l’argot professional s’anomenen ‘defensius’ per respondre a una al·lusió tan directa i de tant impacte mediàtic feta el dia anterior.

Els membres del Govern amb el temps han desenvolupat una falsa doble confiança. D’una banda, estan acostumats al fet que tot el que fan es qualifiqui com «un referent europeu». Oriol Junqueras no dubtava a qualificar les instal·lacions sanitàries que es posaven en funcionament durant el seu mandat com «les millors del món». I de l’altra, estan acostumats que els periodistes ja els protegiran decidint què toca i què no toca. Aquest divendres, el ‘Telenotícies’ de TV-3, en comptes d’examinar la gestió de la Generalitat, ens va intentar convèncer que està passant el mateix a tot Europa.

Notícies relacionades

Fa poques setmanes presumien de fer-ho molt millor que Madrid. Ara que la taxa de contagis catalana és més alta, tornen amb el mantra del dèficit fiscal. L’autobombo de Pere Aragonès quan va anunciar que demanava l’estat d’alarma va ser notable, i l’absència de la consellera, tot un símbol.

Ens trobem en una situació sanitària molt difícil i en una crisi econòmica brutal. S’agrairà molt la sinceritat i evitar l’autopropaganda. Gràcies.