Des de Badalona

Josep Benet a Badalona

La idea benetiana de «Catalunya, un sol poble» va ser determinant per a la convivència, el que va costar molt construir es pot destruir en molt poc temps

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp8987847 josep   maria  benet 1982200930163644

zentauroepp8987847 josep maria benet 1982200930163644

Aquest any se celebra el centenari del naixement de Josep Benet, activista, intel·lectual, polític, historiador, advocat, editor... Una de les personalitats més importants de la societat civil catalana de la segona meitat del segle XX i peça clau del catalanisme d’esquerres durant la Transició. Va ser un dels impulsors de l’Assemblea de Catalunya i va encapçalar la candidatura del PSUC en les eleccions al Parlament del 1980, i va arribar a liderar una moció de censura contra Jordi Pujol. Està considerat el creador de la frase «Catalunya, un sol poble», concretament en un acte d’homenatge a Pompeu Fabra a Badalona el 24 de març del 1968.

Notícies relacionades

Benet, flanquejat per Manuel Sacristán i Joaquim Molas, tal com explica Jordi Amat en la seva magna biografia ‘Com una pàtria’, va pronunciar aquestes paraules: «En aquest combat ens trobem tots els ciutadans d’aquest el nostre país que volem viure en democràcia i llibertat. Tots, tant els catalans d’origen com els altres catalans. Tots reclamant que l’ensenyament de l’idioma català sigui una realitat per a tothom, perquè a Catalunya ningú es pugui sentir discriminat per raó d’idioma. Perquè uns i d’altres, catalans de llinatge i nous catalans, formem un sol poble». Es tractava d’una època en què centenars de milers de persones arribaven a Catalunya procedents d’altres llocs de les Espanyes, fugint de la misèria i buscant un futur millor. Badalona va passar de 61.000 habitants el 1950 a més de 225.000 el 1980, i nous barris i noves realitats van aparèixer gairebé sense planificació.

Aquella idea de Benet, que després d’altres van fer seva, va ser determinant per a la convivència i la construcció d’un país que estava experimentant uns canvis extraordinaris, especialment en ciutats com Badalona. El treball, la tenacitat i la responsabilitat de molts va fer que, després d’anys i esforços, la idea benetiana d’«un sol poble» triomfés. Però els temps canvien, i per desgràcia es demostra que el que va costar molt construir es pot destruir en molt poc temps. El fanatisme i la irresponsabilitat semblen imposar-se.