VEÍ DE BADALONA

Un caganer de l'Anís del Mono

L'ambaixador més popular de Badalona ara podrà figurar en els nostres pessebres

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp35783313 anis mono201119191644

zentauroepp35783313 anis mono201119191644 / ALBERT BERTRAN

S’acosta Nadal i un any més proliferen els caganers dels personatges d’actualitat, compartint protagonisme amb les tradicionals figures del típic pastor amb barretina en ple acte de defecació, que eren les úniques que existien abans. Ja fa anys que van aparèixer caganers d’esportistes, artistes, polítics o personatges populars i aquest any, com no podia ser de cap altra manera, tenim a la nostra disposició figures de Fernando Simón, Joe Biden, Ansu Fati i Greta Thunberg, per esmentar alguns exemples.

Notícies relacionades

Recentment ha aparegut també el caganer de l’Anís del Mono, un dels símbols indiscutibles de Badalona, que va molt més enllà de la cultura popular local, ja que es tracta de la marca d’anís més venuda d’Espanya. La seva icònica ampolla ha sigut objecte d’obres d’art de Picasso, Dalí, Juan Gris i Diego Rivera i ha aparegut en diferents pel·lícules. Aquest 2020, la fàbrica modernista del Diamante, fundada pels germans Bosch i Grau, on s’elabora el licor, fa 150 anys i és un bon moment per recordar que la fabricació d’anís va ser una indústria pròspera a Badalona i en altres ciutats pròximes que tenien les seves pròpies marques: Anís España o Anís Diana (Badalona), Anís del Gato o Anís Marta (Barcelona), Anís Cisa (el Masnou), Anís de l’Avi (Mataró), Anís del Tigre (Arenys de Munt), Anís Morera (Arenys de Mar)... Tradicionalment, els anisats de tot Espanya portaven noms d’animals, gentilicis o fins i tot toreros –a diferència dels brandis, que solien tenir noms de reis o nobles–, cosa que convertia l’anís en una beguda autènticament popular, a diferència del brandi més exclusiu.

L’ampolla d’anís és un clàssic en les nostres celebracions de Nadal perquè, tot i que continua servint per prendre una copeta o elaborar delicioses postres, també és útil com a instrument musical per acompanyar nadales. Difícilment Badalona podrà trobar un ambaixador més popular que l’Anís del Mono, que ara també podrà figurar al nostre pessebre.

Temes:

Badalona