24 nov 2020

Anar al contingut

Veí de Badalona

Visita d'un president dels EUA

Visita d'un president dels EUA

Miguel Guillén

El maig de 1877, Ulysses S. Grant va emprendre una gira a nivell mundial que va durar més de dos anys i que va recalar a Badalona

Queden pocs dies per a les eleccions presidencials dels Estats Units i, més enllà de l’interès de l’esdeveniment i la inquietant incertesa sobre si el guanyador serà Donald Trump o Joe Biden (no oblidem que fa quatre anys hi va haver sorpresa), em vull aturar en una curiositat poc coneguda amb interès local a Badalona: hi va haver un president dels Estats Units que va passar per la ciutat el 1878Ulysses S. Grant, just a l’any següent de deixar el càrrec.

Segurament altres nord-americans han deixat una empremta més profunda a la ciutat, i no puc deixar de pensar en els integrants del ‘dream team’ de 1992, i és que és innegable que persones com Michael Jordan, Magic Johnson i Larry Bird, per citar només tres dels colossos d’aquell equip, han tingut una influència popular molt més important en la nostra societat, ja no diguem a una ciutat extraordinàriament baloncestística com Badalona. Perquè, tot i que algun despistat pugui arribar a pensar-ho, no només rebem influències de la política.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

És cert que, el maig de 1877, Ulysses S. Grant va emprendre una gira a nivell mundial que va durar més de dos anys i que el va portar a visitar diferents llocs d’Europa, l’Àfrica i l’Àsia. A Espanya i Portugal, va visitar Sant Sebastià, Vitòria, Madrid, El Escorial, Toledo, Lisboa, Còrdova, Sevilla, Cadis, Gibraltar, Granada i Màlaga, embarcant-se allà cap a Barcelona, si bé se sap que va parar també a Cartagena i Alacant. Explica la ruta el mateix Grant en una carta dirigida a l’oficial de marina Daniel Ammen redactada a Gibraltar el 15 de novembre de 1978, recollida en els ’Papers of Ulysses S. Grant. La següent epístola ja l’escriu a Pau (França), el 6 de desembre.

Se sap que Grant es va aturar a Badalona camí de França, però no coneixem detalls de la seva visita, més enllà que va passar inadvertida per als badalonins. A partir d’aquí, podem fer volar la nostra imaginació, o potser pensar en una futura visita de Trump, ja com a expresident dels EUA. O millor que no.