Anàlisi

Avenços del 5G: una aposta de tots

L'aposta digital ha de ser ferma per part de tots els sectors involucrats, perquè els resultats seran en benefici de tots

2
Es llegeix en minuts
Demostració de 5G al Mobile World Congress.

Demostració de 5G al Mobile World Congress. / DANNY CAMINAL

Hem tingut novetats de l’entorn del 5G en les últimes setmanes. En destaquem tres: els llançaments dels serveis 5G per part de les principals operadores de telecomunicacions; el protagonisme d’aquesta tecnologia en l’estratègia digital del Govern espanyol, i les aplicacions i proves pilot al sector audiovisual. Analitzem cadascuna d’elles i coneixerem amb més detall com està avançant al nostre país.  

Llançaments comercials 

Comencem pels llançaments comercials del 5G. Sabem que la presentació d’un nou iPhone (en aquest cas, l‘ iPhone 12) és sempre un esdeveniment al món tecnològic. Es diu que, quan es presenti a l’octubre, aquest tindrà compatibilitat amb les xarxes 5G. Per aquesta raó, les grans operadores de telecomunicacions s’han donat pressa per a oferir aquests serveis i així fidelitzar els compradors del nou telèfon.

Vegem com està l’oferta en aquest àmbit. Vodafone va ser la primera en oferir serveis 5G, la va seguri Telefónica, ara Orange i MásMóvil s’han incorporat a aquest grup. El desplegament es realitza per ciutats. Es comença per les de major població i després s’anirà ampliant al conjunt del territori espanyol. Segons Telefónica, abans que acabi l’any, aquesta operadora podrà oferir 5G al 75% de la població espanyola. 

5G i el ‘Pla Espanya Digital 2025’

El 5G també pren un protagonisme especial en l’estratègia digital del Govern de Pedro Sánchez. En el ‘Pla Espanya Digital 2025’ se situa com a segona prioritat.  Es vol seguir sent el líder europeu en el seu desplegament i ajudar a que contribueixi a l’augment de productivitat econòmica, al progrés social i a la vertebració territorial en els propers cinc anys. 

S’han proposat sis mesures per aconseguir-ho. Les dues primeres tenen a veure amb la gestió de l’espectre radioelèctric: alliberament del segon dividend digital el 2020 i l’assignació de les bandes de freqüències prioritàries demandades per a 5G el 2021. La tercera té com a objectiu llançar una sèrie de projectes pilot que permetin donar impuls al desplegament i adopció d’aquesta nova tecnologia. S’estableixen com dues prioritats addicionals fer una proposta normativa per a ciberseguretat 5G, així com desenvolupar corredors de transport 5G amb una cobertura ininterrompuda a les grans zones urbanes i a les principals vies de comunicació. Finalment, es vol aconseguir un lideratge en projectes europeus d’innovació en noves generacions de tecnologia mòbil. 

Altres accions

Notícies relacionades

El sector audiovisual és un dels que està començant a fer servir el 5G. De fet, la seva implantació ha afectat la TDT i, a algunes zones, les llars han hagut de resintonitzar els canals de TV. A més, s’estan fent experiències pilot com la de TV-3 oferint esport de motos immersiu per televisió gràcies al 5G. 

Totes aquestes iniciatives ens mostren que el desplegament del 5G va molt lligat a la digitalització dels diferents sectors econòmics. És clau que aquesta aposta pel digital sigui ferma per part de tots els sectors involucrats, perquè els resultats seran en benefici de tots i totes.