Virus i política

El coronavirus salva el procés

L'independentisme ha trobat una cosa millor que un triomf, ha ensopegat amb una coartada

Es llegeix en minuts
El coronavirus salva el procés

Silvia Jardi

Aquest article havia de titular-se ‘El coronavirus enfonsa el procés’. No obstant, l’excés de bibliografia en aquest sentit enterrador va obligar a concedir a l’assumpte alguns segons de reflexió addicional, fins i tot concloure que en realitat ‘El coronavirus salva el procés’. O el salva d’enfonsar-se, perquè l’independentisme ha trobat una cosa millor que un triomf, ha ensopegat amb una coartada. No haurà sigut derrotat per la policia patriòtica, sinó per un virus apàtrida que ha trencat la inèrcia del sobiranisme a l’inserir-lo en el camí reformista traçat en l’il·luminador i excel·lent ‘Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures’, de Sergi Sol.

 

Sol acusar-se d’una rancúnia irredimible la política catalana, per no parlar de l’espanyola. És fals, i la identitat genètica compartida s’estén fins i tot al contagi per fortuna asimptomàtic que han patit els summes dirigents de l’independentisme ‘soft’ o ‘hardcore’. Ni el coronavirus ha distingit entre els seus ADN. Curiosament, el president Torra anomenat sempre de mala gana va quedar immunitzat al març. Quan Artur Mas es mostra avui «empipat», és fàcil endevinar en la irritació la seva gelosia cap al successor sacsejat per totes les tempestes. Pitjor està Ciutadans, clar, un altre símptoma que el procés s’ha salvat gràcies a la voladura controlada que propicia la pandèmia.

Et pot interesar

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

En una superposició de passat i futur digna de Tenet, els enemics Junqueras Puigdemont pateixen presó i exili per haver complert al mil·límetre les instruccions dels seus votants, sens dubte el crim més gran en què pot incórrer un polític. Ara proclamen com a la pel·lícula de Christopher Nolan que «el futur ens ha declarat la guerra». Un enemic tan letal com invisible li ha clavat un electroxoc a l’actualitat, i ha facilitat l’adaptació dels dos líders a la nova realitat. El marcador torna a zero, com l’assistència a la Diada seminal. El sobiranisme arrasarà en les eleccions fent el contrari del que predicava. Es tractava de ser independentistes, no independents.