EL LABERINT CATALÀ

El temps de silenci ja ha passat

Una cosa són les aspiracions polítiques i una altra pretendre instal·lar Catalunya en una crispació permanent, nociva i empobridora

1
Es llegeix en minuts
manifestacionok

manifestacionok

El juliol del 2010, 10 anys ja, una manifestació massiva va recórrer Barcelona en rebuig de la sentència de l’Estatut. José Montilla, llavors president de la Generalitat; Ernest Benach; Jordi Pujol; Pasqual Maragall; Heribert Barrera, i Joan Rigol van encapçalar la marxa. Excepte Ciutadans i el PP, la resta dels partits polítics, sindicats i centenars d’entitats van ser-hi presents. Però la defensa de l’Estatut no va ser el crit majoritari. «¡In! ¡Indé! ¡Independencià!» es va imposar al carrer. Uns la reclamaven amb entusiasme. I d’altres callaven. Montilla va haver d’abandonar la manifestació davant la creixent crispació.  

Notícies relacionades

En aquell silenci incòmode, en aquell abandonament, es va gestar una manera de (con)viure a Catalunya. Amb la tornada de CiU al poder –i la crisi econòmica creixent–, el debat sobiranista es va convertir en un monòleg que va impregnar institucions i entitats. Els mitjans públics van passar del xim-xim del nacionalisme plàcid al diluvi independentista. Cada Diada es convertia en una nova constatació de força i comunió. Era el lloc on una part creia ser el tot. També era el lloc on certa dreta, certa esquerra i els seus extrems caminaven junts. El paladí de l’austeritat i els anticapitalistes. Molts d’altres continuaven callats, aliens. Mirant el carrer, mirant d’assimilar aquell estrany i contradictori magma que s’estenia amb ànim invasor. 

Les emocions van anar canviant. De la il·lusió desbordant a la tensió de l’ofensiva. De l’alegre ingenuïtat a la impotència, la indignació. Fins que un virus microscòpic ha imposat una realitat amarga. Carles Puigdemont crida a la «confrontació intel·ligent» amb l’Estat. L’ANC la recolza amb la seva proposta de Diada. Mentrestant, la misèria s’estén i Catalunya és més dependent que mai del Govern d’Espanya i dels ajuts i crèdits de la UE que rep a través seu. Una cosa són les aspiracions polítiques i una altra pretendre instal·lar Catalunya en una crispació permanent, nociva i empobridora. El temps de silenci ja ha passat.