Reptes de la Covid-19

De les vacunes i les lliçons de la pòlio

Ja tenim generacions que no han conegut el flagell de la pòlio ni saben segurament el que és, una de les últimes pandèmies abans de la coronavirus

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp54635428 file   in this saturday  aug  27  2016 file photo  a polio c200826205843

zentauroepp54635428 file in this saturday aug 27 2016 file photo a polio c200826205843 / Sunday Alamba

Ha volgut la casualitat que el mateix dia que el Govern quantificava en 130.000 els nens que no han sigut vacunats aquest any a Catalunya per l’alteració causada per la pandèmia en el cicle educatiu, es posés fi a la pòlio a l’Àfrica. La campanya de vacunació desplegada durant dècades ha arribat a l’èxit a l’arribar a la població infantil del continent, que encara arrossegava aquesta malaltia. Tornant la vista de l’Àfrica a Catalunya, més de 260.000 dosis de vacunes infantils van quedar sense administrar en uns temps en què, en paral·lel, el soroll dels moviments negacionistes ha augmentat, alimentat per la por i la incertesa.

 Coronavirus i pòlio, dues malalties altament contagioses, separades per 60 anys, tot un món. Ja tenim generacions que no han conegut el flagell de la pòlio ni saben segurament el que és, una de les últimes pandèmies abans de la Covid-19. EUA, Europa, Àsia... Ningú se’n va deslliurar. Per a països amb poca història com Austràlia, va ser un trauma nacional. Quatre milions d’australians es van infectar del virus i uns 40.000 van resultar greument malalts fins a l’erradicació al país, el 1988. Això explica per què el coronavirus ha tornat a aquest racó del planeta els pitjors records d’aquell flagell víric, que per primera vegada va portar quarantenes, tancaments d’escoles, cines, i va implantar la distància social. Els seus supervivents han fet campanya tot aquest temps per conscienciar de la necessitat de seguir les pautes preventives de salut que dicten els experts. De fet, va ser una científica australiana, Jean Macnamara, abocada en la medicina infantil als anys 30, la que va contribuir de manera decisiva en les troballes de les dues vacunes nord-americanes que es van acabar desenvolupant.

Notícies relacionades

La globalització, la carrera científica per trobar un remei contra els estralls de la malaltia, va ser clau per trobar un remei que ha convertit la pòlio en una malaltia que ara només es tracta a la major part del món per les seves seqüeles i trastorns prolongats en el temps, no per l’impacte en els nens i encara menys pels seus greus efectes inicials. Es va trobar vacuna, sí, però també es va subministrar a milions de nens, fins avui.

No pot ser més oportú recordar aquesta lliçó en moments en què es tanquen fronteres físiques i mentals, i s’estenen els llunàtics i els entabanadors antisistema.