Editorial

Teletreball amb garanties

És necessari un marc legal que aprofiti els avantatges del treball a distància sense restar drets laborals ni la sostenibilitat empresarial

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp54118618 teletrabajo200716111547

zentauroepp54118618 teletrabajo200716111547 / A Miguel Lorenzo

Després del gran salt cap al teletreball, imprevist i empès per la necessitat, que van fer nombroses empreses i treballadors el març passat coincidint amb l’inici de l’estat d’alarma, la novetat inicial ha donat pas a una adaptació, un acostumament, a aquesta modalitat d’ocupació que fins abans de la pandèmia era minoritària en la nostra societat. Els últims quatre mesos han ofert prou rodatge com per implantar noves rutines en els sistemes productius, i per identificar-ne els pros i els contres. El debat sobre els efectes en la conciliació, en la salut i els drets dels treballadors, però també en la sostenibilitat de les empreses, es va veure desplaçat a causa de l’emergència sanitària, però no es pot demorar per més temps si, com ningú dubta a hores d’ara, el teletreball ha vingut per quedar-se. L’avantprojecte de llei que prepara el Govern ha de resoldre aquestes qüestions.

La nova realitat ha donat peu, a més, a fenòmens com el trasllat del teletreball a les segones residències. Amb l’arribada del bon temps, el final del curs escolar i l’amenaça d’un nou confinament, són moltes les persones que han optat per connectar l’ordinador a la seva casa d’estiueig. D’una banda, aquest fet és simptomàtic de fins a quin punt s’ha normalitzat el treball a distància. Segons xifres de l’INE, gairebé la meitat de les empreses espanyoles (el 48,8%) tenen part de la seva plantilles treballant en remot, el triple que abans de la crisi del coronavirus. D’altra banda, no obstant, treballar des de les segones residències afegeix interrogants a una situació el marc legal de la qual està per definir. ¿L’empleat ha de comunicar a la seva empresa la seva nova ubicació? ¿Què passa si la productivitat baixa a causa d’una pitjor connexió a internet al segon domicili?

El teletreball només és una alternativa vàlida quan es pot portar a terme la mateixa activitat que es faria en el centre laboral, sense que cap de les parts (empleat i ocupador) surti perjudicada amb el canvi. Tot això porta a la necessària regulació. El Govern és conscient de la urgència d’aclarir les condicions en què s’ha de desenvolupar el teletreball, i ja ha començat a negociar amb la patronal i els sindicats l’avantprojecte de llei que pretén aprovar al més aviat possible. La disposició al diàleg i la sensació que hi ha més punts d’acord que de dissens entre els agents socials animen a pensar que aviat hi haurà una llei que adapti la normativa laboral a la nova realitat. El teletreball pot aportar beneficis tant als treballadors com a les empreses (estalvi de temps a l’evitar els desplaçaments, facilitat per flexibilitzar horaris, cosa que es tradueix en una millor productivitat, etcètera). Mal enfocat, pot causar problemes de conciliació, estrès, pèrdua de la cohesió del grup... Es tracta que, sense menyscabar els drets dels treballadors ni causar un perjudici econòmic als empresaris, se sàpiguen aprofitar les oportunitats que presenta aquesta nova revolució tecnològica.