Escalada de tensió entre les dues grans potències

L'atracció de l'abisme

Els EUA i la Xina avancen cap a un enfrontament real encegats per un nacionalisme cec i ignorant

2
Es llegeix en minuts
trumpok

trumpok

No content amb les conseqüències de la guerra comercial que va desencadenar el 2017, Trump, en plena campanya electoral, ha buscat la fibra més sensible de la Xina –la unitat territorial– per mirar de frenar l’imparable avenç del gegant asiàtic. La catàstrofe és que, precisament en la defensa del que considera la seva «integritat territorial», Pequín no té fre. I així, els Estats Units i la Xina avancen perillosament cap a l’abisme d’una confrontació real, moguts per un nacionalisme cec i ignorant de l’allau que desencadena el joc del ‘Jo més’.

Les sancions contra persones i interessos xinesos decretades per Washington pel tracte a la minoria musulmana uigur de la regió de Xinjiang i per la llei de Seguretat Nacional de la Regió Administrativa Especial de Hong Kong han sigut respostes per Pequín amb una altra sèrie de sancions a persones i interessos nord-americans, cosa que ha enfurismat la Casa Blanca i el Congrés, que es creuen amb dret a un poder omnímode des de la desintegració de la Unió Soviètica. Cap país havia gosat respondre tan descaradament els EUA, que es permet fins i tot dictar sancions contra el Tribunal Penal Internacional davant de la possibilitat que investigui les violacions dels drets humans comeses per les seves tropes a l’Afganistan.

Aquest camí de cop per cop és molt preocupant perquè cada dia és més arriscat. La declaració del secretari d’Estat, Mike Pompeo, que les reclamacions xineses al Mar del Sud de la Xina són «completament il·legals» apunten cap a l’abisme. El Pentàgon està entossudit a garantir el lliure trànsit per aquestes aigües tempestuoses i l’Exèrcit Popular d’Alliberament es prepara per defensar el que considera seu, sense importar-li les reclamacions del Vietnam, les Filipines, Malàisia i Brunei, ni que Washington s’hagi alçat en el defensor d’aquests petits països. Fins ara, vaixells de guerra dels EUA i la Xina s’han vist els cascos a escassos metres però han desviat el rumb per evitar la col·lisió. Veurem si aconsegueixen continuar esquivant-se.

Economies lligades

Notícies relacionades

En un món globalitzat, les economies dels dos països estan tan lligades que molts experts rebutjaven la possibilitat d’una guerra freda, com la que va separar el món en blocs: el soviètic i el nord-americà. No obstant, el desacoblament de totes dues ha començat a forjar-se i, en l’esfera internacional, les lleialtats cotitzen a l’alça. La decisió del Regne Unit de trencar aquest dimarts amb el gegant tecnològic xinès Huawei com a proveïdor de les xarxes 5G és, sens dubte, una gran victòria per a Washington, que pressionava Londres des de feia dos anys. Johnson, gran amic de Trump, s’allunya així de la Unió Europea i d’Euràsia, potser amb l’esperança de convertir-se en el 51è estat dels EUA.

Nombrosos països que fins ara s’han beneficiat de les relacions econòmiques amb la Xina i de la seguretat que els aportava els Estats Units es veuran obligats, com el Regne Unit, a optar per un o un altre, cosa que anirà augmentant la bretxa entre Washington i Pequín, limitant la interlocució i acostant a tots dos al miratge que la salvació està a l’abisme.