REVISIONISME HISTÒRIC

El que queda quan fas caure una estàtua

A les imatges que es reprodueixen aquests dies per tot Occident veig, salvant les distàncies, alguna cosa d'aquesta amnèsia revolucionària

1
Es llegeix en minuts
colonok

colonok

La demolició de les estàtues és el senyal que un règim col·lapsa. Els historiadors romans esquitxen les seves cròniques d’estàtues imperials enderrocades. Erigides per la megalomania del tirà, dissenyades per a la seva glòria personal, no triguen a caure quan la mà de ferro queda inerta. Més a prop en el temps, ens va impressionar el cap de bronze del dictador Sadam Hussein arrossegat pels carrers de Bagdad en els primers dies de la invasió a l’Iraq. Aquella estàtua ens avisava que la pau penja de vegades de l’estàtua més horrorosa.

Els que van fer caure Sadam no havien previst que la guerra civil seria pitjor que la tirania. Els rebels de Daesh, que van voler ocupar el tron, tenien el costum de volar estàtues antigues allà on anaven amb la seva revolució. No pretenien cap altra cosa que controlar el passat per controlar el futur, com si haguessin llegit George Orwell. En les imatges que es reprodueixen aquests dies per tot Occident veig, salvant les distàncies, alguna cosa d’aquesta amnèsia revolucionària.

Abans de fer caure una estàtua cal tenir clar què col·locaràs al seu lloc. ¿Què es pot posar al pedestal del qual es desallotja algú com George Washington? Que aquella figura històrica fonamental fos propietària d’esclaus no taca els seus èxits ni la seva rellevància. Era qüestió de temps que l’edifici majestuós que va ajudar a aixecar allotgés també els que havien arribat com a esclaus. Però és aquest edifici, els Estats Units, el que està col·lapsant enmig de revoltes identitàries.

Notícies relacionades

A diferència dels antics, avui fem caure estàtues no perquè hagi caigut una tirania, sinó per anguniosos sentiments que ens impedeixen raonar en termes que no siguin literals. Incapaços d’entendre que figures amb ombres fosques també projecten llum cap al futur, com en el cas de Colom, els manifestants actuen moguts per un impuls purità que implica una cosa ridícula: que només s’han d’aixecar estàtues als sants. 

En trobaran molt pocs al llarg de la història.