Dues mirades

Això té un nom

Trump no es vol carregar un grup antifeixista, sinó l'antifeixisme. I això té un nom

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp52814398 president donald trump speaks during a press briefing with t200316223109

zentauroepp52814398 president donald trump speaks during a press briefing with t200316223109 / Evan Vucci

A ‘Advocate’, un documental sobre l’activista jueva Lea Tsemel que hem pogut veure al Docs Barcelona, l’advocada que milita a favor de la causa palestina, sempre disposada a defensar el feble, l’oprimit, contesta irada la pregunta d’una periodista sobre la seva implicació amb tots aquells que són vistos com a terroristes: «Els israelians no tenen dret a dir als palestins com han de lluitar». La periodista expressa, estupefacta, els seus dubtes i Tsemel respon: «Hauries de mirar d'entendre’m, perquè sóc el futur».

Notícies relacionades

En una altra pel·lícula, ‘Blinded by the light’, Javed, un jove pakistanès que viu al Luton de l’‘època Thatcher’, amb tot de grups d’extrema dreta assetjant els immigrants, escriu un poema antifeixista que va a parar, voltant, a la porta d’un home blanc, el senyor Evans. Es presenta a casa seva i els pares, atemorits, es pensen que el renyarà. Evans fa el contrari, el felicita: «Jo vaig lluitar-hi en contra a la segona guerra mundial i ara no estic disposat que aquests fatxes campin pel meu poble».

Hi he pensat arran de la resposta de Trump a les manifestacions per la mort de George Floyd. No es vol carregar un grup antifeixista, sinó l’antifeixisme. I això té un nom.