La Clau

El tsunami després de la Covid-19

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp52806694 mascarilla escales200528151336

zentauroepp52806694 mascarilla escales200528151336 / JOSE LUIS ROCA

Quan la consellera Chacón intentava donar en aquestes últimes hores les claus de la marxa de Nissan de Catalunya s’afanava a assenyalar que no ha tingut a veure amb la Covid-19. Han mort Little Richard, Michael RobinsonLuis Eduardo AuteJulio AnguitaAmb cada mort, una pregunta: ¿ha sigut per coronavirus? No, tots ells, no. Pels carrers hi ha moltes persianes de comerços que ja han baixat per sempre i no, no tots els que tanquen s’han arruïnat per la crisi del coronavirus.

Notícies relacionades

Però així com hem passat aquestes llargues setmanes de pandèmia buscant l’impacte directe de la Covid-19 en les nostres vides, les seves seqüeles s’han estès com arrels sota terra.  El temor de la nova onada de la pandèmia una vegada iniciada la desescalada s’ha anat dissipant i les projeccions que auguraven el rebrot a uns dies de la tornada dels nens al carrer, o als primers dies d’accés lliure a parcs i platges, s’han demostrat, per fortuna, equivocades. L’amenaça segueix ubicada en la tardor, quan torni el fred, però també ha baixat el nivell de risc: ja no es parla d’una gran onada de contagis. El que sí que vindrà, no obstant, és un veritable tsunami de problemes de salut desencadenats per la pandèmia i que, si no ens en conscienciem, tornen a portar-nos a l'uci, si no més enllà.

El director del programa de leucèmia de la Cleveland Clinic als EUA, Mikkael Sekeres, fa aquests dies una crida pública a  tornar a les visites rutinàries al metge, que seguim amb els controls, que no abandonem tractaments. La pandèmia va frenar o retardar cures necessàries, és cert, però també va dissuadir massa persones de recórrer als serveis mèdics davant de símptomes de malaltia per por del contagi, i això té un preu. També el tindrà atendre un càncer detectat tard. O els problemes de salut que desencadenarà la nova pobresa que empeny rere les cues de la gana. El cop de cua de la pandèmia ha arribat.