La gestió política

Lideratges en plena tempesta

A hores d'ara del confinament, l'encert en les decisions dels qui encapçalen la resposta al coronavirus és tan important com saber explicar-les.

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp53240881 leonard beard200426211229

zentauroepp53240881 leonard beard200426211229

Carisma, confiança i capacitat de gestió són alguns dels ingredients per cuinar un lideratge sòlid. Són necessaris en temps de certeses i indispensables quan la normalitat a què estàvem acostumats queda suspesa. Mandataris de tot el món s’han vist obligats a renunciar a les seves agendes polítiques per centrar-se en el dia a dia de la pandèmia. Els contempla la ciutadania, que aguanta la tancada amb paciència i resignació però que dona mostres de cansament després de sis setmanes a casa.  

Això es conclou de l’últim sondeig setmanal del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), que monitora l’evolució de l’estat d’ànim dels espanyols des del 23 de març. A mesura que passen les setmanes, no obstant, també són més els que opinen que en 15 dies la situació millorarà. Les dades oficials i l’anunci que els nens podrien sortir a la fi al carrer han contribuït a l’optimisme, com també que ja es plantegi una desescalada per territoris.

L’enquesta també mesura el grau de desgast de l’Executiu de Pedro Sánchez. Respecte a finals de març i principis d’abril, descendeix del 42,7 al 39,6% els que el suspenen i del 31,8 al 28,7% els que ho aproven. Els que no valoren ni bé ni malament la gestió del Govern passen del 20 al 27,6%; és a dir, que possiblement esperaran a veure resultats més clars de les crisis per posar la nota final.

A hores d’ara del confinament, l’encert en les decisions dels qui encapçalen la resposta al coronavirus és tan important com saber explicar-les. La comunicació en temps convulsos pot reforçar lideratges o debilitar-los ràpidament. Més encara si una crisi d’aquesta entitat et sorprèn amb una curta trajectòria en el comandament –aconseguit després de dues eleccions– i amb aliances polítiques acabades d’estrenar. Els intensos anys d’embolic polític i la baixa confiança de la ciutadania en les institucions tampoc permeten consolidar noves etapes polítiques amb facilitat. Per això s’han d’evitar ensopegades com el primer anunci de la sortida dels nens o les rodes de premsa amb selecció de preguntes, que s’han acabat corregint.

Notícies relacionades

Mai és fàcil forjar un lideratge i menys encara en plena tempesta sanitària, econòmica i social. El marge d’error és cada cop més estret. Sánchez, que està abocat en els acords de reconstrucció, no el sotja el calendari com passa amb el Govern. El virus va trobar el president amb un peu fora del Palau de la Generalitat i amb una legislatura que ell mateix havia donat per acabada.

Amb la pandèmia, Torra encapçala un executiu que en ocasions apel·la a ucronies en les quals s’haurien perdut menys vides, com suggereixen les paraules de la consellera Budó. El president ha recuperat protagonisme en el sector independentista mostrant una oposició fèrria a les decisions de la Moncloa perquè considera que arriben massa tard o massa aviat, i genera en algun moment confusió sobre la normativa aplicable. Aquesta estratègia no el converteix en un líder però permet que el seu partit guanyi visibilitat davant d’ERC de cara a unes eleccions encara sense data. El confinament ha alterat el tauler però hi ha cites que seran ineludibles quan la situació ho permeti.