Dues mirades

Temptacions autoritàries

Difícil no entendre la pregunta del CIS sobre el control de la informació com un element de propaganda del Govern i un coqueteig amb la mordassa

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp53186317 madrid 21 04 2020   captura tomada de la se al institucional200421134143

zentauroepp53186317 madrid 21 04 2020 captura tomada de la se al institucional200421134143

La pregunta del CIS sobre la valoració de prohibir la difusió d’informacions enganyoses es va endinsar en la fragilitat de la llibertat d’expressió. Difícil no entendre la pregunta com un element de propaganda del Govern (assimilar crítiques a notícies falses) i un coqueteig amb la mordassa. L’amenaça es va veure reforçada per una intervenció del general José Manuel Santiago, cap d’Estat Major de la Guàrdia Civil, a l’afirmar que treballen per «minimitzar el clima contrari a la gestió de la crisi per part del Govern».

Notícies relacionades

La declaració va ser qualificada de «lapsus» pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Però en la següent compareixença, el secretari de Comunicació no va passar a Santiago les preguntes que els mitjans formulaven sobre això i va escamotejar una explicació. Ara sabem que, uns dies abans que esclatés la polèmica, el general va demanar a les comandàncies i unitats de l’Institut Armat recopilar notícies falses que generin «estrès social i desafecció a institucions del Govern».

Dos de cada tres espanyols (66,7%) van respondre ‘sí’ a controlar les informacions. Mala dada per frenar la temptació autoritària del poder.