La clau

Nens contra la paret

Ens receptaran paciència davant del confinament pel coronavirus, que és qüestió de temps, però ¿què hi ha del temps dels nens?

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp53154557 madrid  17 04 2020 sociedad  coronavirus    un ni o juega en200417152733

zentauroepp53154557 madrid 17 04 2020 sociedad coronavirus un ni o juega en200417152733 / DAVID CASTRO

Carrers sense nens. N’hi ha, però rere quatre parets, rere les finestres, en un balcó si el té el seu pis. De sobte, et pots creuar amb un en una fleca, acompanyant el seu pare o la seva mare. Són les excepcions: només si un progenitor no pot fer-se’n càrrec i l’altre necessita sortir pot portar-lo al carrer. Passa a tot arreu. Des de l’illa de Hierro, les famílies es desesperen perquè no poden sortir amb les seves criatures a l’exterior. «Que vivim en una illa, ¿com es propagarà el coronavirus?». 

Doncs no es pot. Les Canàries apel·len a la seva especificitat insular perquè es relaxin abans les mesures de confinament. La Generalitat posa ja dies a l’alliberament dels nens, va de farol, perquè no té competències i només pot suggerir la seva proposta a l’Executiu de Pedro Sánchez, però ha aconseguit posar en l’horitzó de milers de famílies una data de calendari. En 10 dies, potser. 

Notícies relacionades

El Govern ultima el seu pla de desconfinament infantil contrarellotge. Contra el bon temps que arriba, contra la calor, contra el cansament acumulat després de més d’un mes de #QuédateEnCasa. Ara també contra la pressió de l’opinió pública, contra l’estratègia dels polítics. Tarda a afluixar, i la lamentable gestió de les seves dades sobre l’impacte del contagi, aquells números que podrien avalar una relaxació de les seves mesures de control, només pot entorpir el canvi urgent del seu full de ruta.

L’estat d’alarma s’ha dilatat més de l’imaginable aquell 13 de març que es va aprovar i qui més qui menys es desespera a estones. Ens receptaran paciència, que és qüestió de temps, però ¿què hi ha del temps dels nens? Aquell que ens passava tan a poc a poc quan érem petits. Aquells estius de la infància ens semblaven eterns, fins i tot els caps de setmana eren inabastables als nostres ulls nous. ¿Què els deu estar passant pel cap? Són tots nens contra la paret més enllà de la raó.