EDITORIAL

La ciutadania resisteix el confinament

La percepció de la gestió de la crisi sanitària per part del Govern de PSOE i Unides Podem es desgasta amb el pas dels dies

2
Es llegeix en minuts
pedrook

pedrook

La preocupació de la població espanyola per la pandèmia del coronavirus continua sent molt alta, segons una enquesta del GESOP, després de tres setmanes d’estat d’alarma, tot i que descendeix lleugerament en el moment en què sembla que la corba de contagis s’ha estabilitzat i comença a baixar el nombre de morts. El 88,5% dels espanyols estaven molt o bastant preocupats pel coronavirus el dia 3 d’abril, contra el mig punt més a l’inici de la setmana i un pic del 89,9% dos dies abans. La preocupació, lògicament, augmenta amb l’edat.

Sobre l’actitud davant del confinament, la majoria afirma que el suporta bé, amb índexs pròxims al 60%, mentre que entorn del 27%-28% dels enquestats asseguren que el porten regular i entre el 15% i el 12% confessen que el viuen malament. Aquestes respostes inclouen ja els dies del confinament més dur, amb la pràctica paralització de l’economia, que s’aixecarà a finals de la setmana que ve, cosa que ja ha tornat a suscitar crítiques per part del Govern de Quim Torra, que demana la prolongació del confinament total.

Reprovació majoritària

L’actuació del Govern de Pedro Sánchez mereix la reprovació majoritària dels enquestats: la qualifiquen de dolenta el 41%-42%, mentre que el 20% la consideren normal i el 30% l’estimen bona. Els més crítics són els joves de 18 a 29 anys, amb el 48,8% de reprovació, mentre que els majors de 60 anys són els més benèvols (32,4%). Per comunitats autònomes, Catalunya figura a la banda alta de les més crítiques, amb el 43,3% de nota dolent o molt dolent.

La millor o pitjor valoració del Govern encaixa, com és natural, amb el record de vot del 10-N, sent els votants del PSOE i de Unides Podem (UP) els més benèvols i els de Vox els més crítics. Els que manifesten haver votat UP aplaudeixen més l’Executiu de Sánchez que els del PSOE (el 62,7% creuen que ho fa bé o molt bé davant 50,1% dels socialistes). Els votants de Vox suspenen el Govern per una aclaparadora majoria del 93,5%. Entre els del PP, la censura també és molt àmplia, però es queda a més de 20 punts de l’extrema dreta (el 71,4%), i els seguidors de Ciutadans són crítics, però més moderats (el 66% d’opinions desfavorables). Entre els partits catalans, la sorpresa és l’altíssima reprovació entre els votants de Junts per Catalunya, amb xifres (el 83,9% de dolent o molt dolent) que superen en 10 punts al PP i es distancien dels simpatitzants d’ERC, que expressen la moderació que defensa ara el partit. Entre els votants d’Esquerra, la reprovació del Govern de Sánchez no arriba al 40%.

L’enquesta també pregunta sobre el futur. Davant de la qüestió de com serà la situació d’aquí a 15 dies, una majoria estable que supera lleugerament el 40% creu que millor (davant l’11% que la veu pitjor). I sobre quan es produirà la recuperació de l’economia, una majoria exigua (34,7%) pensa que en un any, davant el 27% que la situa entre un i dos. Dins de la justificada preocupació que provoca el Covid-19, encara queden rastres d’optimisme.