Monarquia en crisi

L'altre virus

1
Es llegeix en minuts
mdedios49370105 epa07762227 s m don juan carlos i of spain with the boat bri190810150949

mdedios49370105 epa07762227 s m don juan carlos i of spain with the boat bri190810150949 / PEKKA SIPOLA

El ‘corinnavirus’ és mortal, la monarquia espanyola està ferida de mort. És un virus contagiós, el pacient zero, Joan Carles I, l’ha transmès al seu fill, als serveis secrets –si les al·legacions de Corinna al ‘Daily Mail’ són certes–  i potser al president del Govern, si Pedro Sánchez estava entre les «autoritats competents» a les quals Felip VI va comunicar, en secret, els excessos del seu pare, que va mantenir ocults durant un any. (Si Felip VI fos un ciutadà més, podria ser acusat d’encobriment o de complicitat.) El ‘corinnavirus’ és un corc que ataca les bigues, l’estructura, els fonaments; la caiguda d’una construcció corcada no es pot evitar amb puntals. ¿Quants escàndols més ens esperen? ¿Quantes actes notarials guarda el rei al calaix?

Crida l’atenció que sigui la monarquia saudita qui hagi pagat a l’emèrit cent milions d’euros per suposades comissions en el contracte de l’AVE a la Meca, segons la fiscalia suïssa. No és bonic que un cap d’estat cobri, d’amagatotis, d’un govern estranger. Si ho fes el president del Govern, podria ser acusat de traïció. Felip VI, que és tan patriota, sens dubte ha tingut temps de reflexionar-hi durant el seu llarg any de silenci.

L’any 2014 el rei Joan Carles va visitar l’Aràbia Saudita tres vegades en un mes, per «empènyer un contracte de sis fragates per a Navantia», i el 2015, ja emèrit, després del viatge oficial a l’Aràbia Saudita del seu fill, va volar de nou al país en viatge privat. Hem de suposar que la seva visita no tenia cap altre objecte que el d’estrènyer la seva amistat amb els seus «entranyables amics saudites», aquests sinistres sàtrapes.

Notícies relacionades

¿I si noves revelacions obliguessin Felip VI a abdicar?

No seria un desastre, malgrat els auguris dels consellers àulics. La monarquia és un problema i no només pel corinnavirus, sinó també perquè a Catalunya i al País Basc és àmpliament rebutjada. Una república federal podria ser el principi d’una solució.