Manipulació a internet

Més que xarxes socials, més que un club

Inicialment les xarxes eren més senzilles i transparents tecnològicament. Ara els poders utilitzen les grans oportunitats de connexió de forma poc ètica per mantenir la seva posició de privilegi

1
Es llegeix en minuts
bartomeu

bartomeu / JORDI COTRINA

Fins i tot entorn d’institucions referents apareixen polèmiques sobre el mal ús de les xarxes socials. El cas més recent ha sigut entorn del que és «més que un club», el FC Barcelona. Les temptatives per manipular són grans, en digital es deixa rastre i la teva reputació s’esfondra.

En aquest cas, sembla que l’empresa de màrqueting digital va crear comptes falsos per rebatre altres dirigents del club i jugadors a favor del president. Es tracta de la tècnica ’lèmming’ o identitats múltiples, que consisteix a crear usuaris en xarxes socials amb grans comunitats per a en un moment determinat utilitzar-les per influir. 

Les grans oportunitats ciutadanes de l’ús de les xarxes es van produir fa unes dècades: els moviments socials van mobilitzar, a escala global, les xarxes ciutadanes i el periodisme ciutadà basat en les eines  2.0.

Les xarxes socials estan sent utilitzades pels poders per mantenir la seva posició de privilegi, la potencialitat d’una xarxa distribuïda i plana que la societat civil va utilitzar per promoure causes cíviques, s’emula des d’agències per reproduir aquests efectes però en un sentit ben diferent: poder desacreditar l’adversari, manipular o propagar notícies falses (’fake news’). 

Notícies relacionades

Inicialment les xarxes eren més senzilles i transparents tecnològicament. Actualment les pitjors pràctiques es produeixen en xarxes socials més tancades, orientades a ingressos per publicitat, amb una  relativa baixa inversió econòmica pots tenir un gran impacte per canviar opinions i reputació. Per aquesta raó sorgeixen projectes de ciberseguretat o ’blockchain’ per aconseguir una internet més garantista.

Quan les grans oportunitats de connexió de les xarxes s’utilitzen contínuament de forma poc ètica, internet s’està reinventant amb projectes basats en ‘blockchain’ que produiran una nova revolució a les xarxes. Noves capes tecnològiques aportaran més seguretat, però és imprescindible que la xarxa continuï sent oberta, neutra i, per tant, universal.