La clau

Viatge al voltant de la teva sala d'estar

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45921453 barceloneando181116152840

zentauroepp45921453 barceloneando181116152840 / RICARD CUGAT

Gigamesh, la llibreria per excel·lència del gènere apocalíptic i la ciència-ficció, ha tancat temporalment pel coronavirus. D’altres no especialitzades plantegen mesures de contenció imaginatives. Màxim 10 clients, cafè a la porta per a acompanyants... fins i tot han reactivat el correu electrònic per estrènyer llaços amb la seva comunitat, oferint recomanacions personalitzades i entrega a domicili. Gigamesh tanca portes al cor del Fort Pienc, aquest ‘patchwork’ de botigues xineses, comerços de tota la vida i ‘fanzone’ total del manga i els còmics en general que s’obre amb energia a turistes i ‘hipsters’.

Els ‘tancat per vacances’ de tantes botigues són colpidors. Gigamesh tanca, però amb un missatge als aficionats: abaixeu les piles de llibres per llegir a casa. La cultura de quarantena desplega les seves ales, impulsada per la necessitat d’adaptar-se a temps que poden durar més de 15 dies, i que, igual que el teletreball, s’ha d’enfocar com una oportunitat per recuperar clàssics de la literatura, aquells llibres que sempre vas voler llegir, i per enfortir les xarxes socials amb nous i imaginatius usos.

Notícies relacionades

El confinament, no sortir de casa uns dies, va portar Xavier de Maistre a un exercici literari que va ser èxit de vendes a la França de finals del segle XVIII. Amb el seu ‘Viatge al voltant de la meva cambra’, i complint un arrest domiciliari després d’un duel, De Maistre revisita amb ulls nous les parets del lloc de la seva tancada, les geometries de la seva estança. La imaginació al poder, l’atenció al detall fins ara inadvertit i l’adaptació extrema a les seves noves circumstàncies ens va regalar una joia en forma de diari de reflexions.

Han passat centenars d’anys i aquí som, amb un nou repte per a la imaginació. Gigamesh i segurament altres llibreries tancaran les portes físiques unes setmanes llargues, igual que ahir van decidir fer les biblioteques i els bibliobusos de la xarxa de la Diputació de Barcelona, però amb aquest mateix gest n’obren un altre, perquè la lectura i la indústria cultural continuï fluint entre nosaltres amb noves maneres de relacionar-nos.