La clau

El valor de la sanitat pública

La sanitat pública no és perfecta, però l'emergència sanitària per l'epidèmia seria molt pitjor amb un altre sistema

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp52733828 barcelona 11 03 2020  sociedad   salut insta a los hospitale200311133610

zentauroepp52733828 barcelona 11 03 2020 sociedad salut insta a los hospitale200311133610

Aquests dies no se senten gaires veus defensant les bondats de la privatització dels sistemes públics, sobretot el sanitari. Normal, és el sistema sanitari universal públic el que està encaixant el pes de la crisi del coronavirus en l’àmbit de la salut. Són dies en què els polítics elogien la qualitat del sistema i la professionalitat i entrega dels professionals que el formen, però en canvi pocs recorden que al sistema sanitari li arriba aquesta crisi després d’anys de retallades en recursos i personal.

No només això: li arriba després d’anys en què cert discurs suposadament sofisticat defensa el privat com a sinònim d’eficàcia i el públic, com malbaratament i caos. Ho sabem bé a Catalunya, però també a la Comunitat de Madrid, zona centre de l’expansió del Covid-19 a Espanya: a la sanitat pública aquest discurs d’escoles de negoci i certs professionals de la gestió sanitària la retrata o bé com una despesa (un luxe) que no ens podem permetre o bé com un pou sense fons. En realitat, la seva visió de la sanitat és una altra: un enorme negoci amb ànim de lucre. Un concepte, òbviament, als antípodes de la sanitat entesa com un dret. Un discurs que se centra en el cost i el benefici de la sanitat i no del seu valor.

Notícies relacionades

Una de les herències paradoxals de la gran crisi és aquest assalt a la reputació dels serveis públics. Bernie Sanders, ja gairebé fora de la carrera per la Casa Blanca, és considerat per molts un radical –als EUA, però també a fora–, perquè entre altres motius defensa un sistema sanitari al seu país que s’acosti a ser públic i universal. És tan radical que avui molts experts prediuen escenaris molt preocupants amb el coronavirus en aquest EUA del sistema sanitari privat.

La sanitat pública no és perfecta. És previsible que vegem caos, desordre i imatges difícils als hospitals públics. Però l’emergència sanitària per l’epidèmia seria molt pitjor amb un altre sistema. Serà convenient recordar això quan amaini la crisi i aquestes veus avui callades tornin a parlar del cost de la sanitat i no del seu valor.

Temes:

Coronavirus