LA PORTAVEU DEL PP

Sobre «còmodes moquetes»

Álvarez de Toledo confon la seva trajectòria personal amb la realitat social

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp52609518 27 02 2020 la portavoz del grupo popular en el congreso  cay200305181322

zentauroepp52609518 27 02 2020 la portavoz del grupo popular en el congreso cay200305181322 / Oscar Canas - Europa Press

Cayetana Álvarez de Toledo i Peralta-Ramos és un vers lliure. No es talla davant de res ni davant de ningú. Reparteix crítiques a tort i a dret. La rèplica més contundent la va rebre d’un dirigent del seu propi partit: Borja Sémper, exportaveu del PP al Parlament basc i ara apartat de la política: «Mentre algunes caminaven sobre còmodes moquetes, d’altres ens jugàvem la vida defensant la Constitució».

Sémper, que va ingressar a les Noves Generacions als 17 anys, replicava així a les àcides crítiques d’Álvarez de Toledo contra el PP basc. «Va creure que acostant-se a posicions més tèbies, més de contemporització amb el marc del nacionalisme, es podria obtenir un millor resultat», havia afirmat. Sémper, blanc fallit d’ETA, ha acabat abandonant el partit: «M’incomoda molt un clima de confrontació permanent en la política».

Álvarez de Toledo, al contrari, es mou còmodament en la polèmica. La XIII marquesa de Casa Fuerta, de pare francès i mare argentina, disfruta de triple nacionalitat: «Jo vaig decidir ser espanyola». No tots poden dir el mateix. Va passar la seva adolescència a Buenos Aires, on es va fer amb la futura reina Màxima d’Holanda al Northlands School, i es va doctorar després en Història a Oxford, amb una tesi dirigida per l’hispanista John H. Elliott.

L’agressivitat d’Álvarez Toledo, actual portaveu del PP al Congrés, preocupa alguns dels seus correligionaris, sobretot barons territorials com Alberto Núñez Feijóo o el defenestrat Alfonso Alonso. Té l’esquena ben coberta: el doble aval de Pablo Casado i de José María Aznar. Tots coincideixen a reconèixer la seva intel·ligència, però cada vegada són més els que lamenten els seus estirabots.

«Feminista amazònica»

L’últim episodi l’ha protagonitzat en vigílies del Dia Internacional de la Dona. El PP ha decidit assistir a la manifestació del 8-M, però Álvarez de Toledo s’ha plantat: no hi anirà perquè és «una reivindicació contra els homes». «Jo soc feminista amazònica», va apuntar. Hauria de precisar a quina de les tres accepcions d’‘amazona’ que recull el diccionari es refereix: «dona guerrera mítica del món antic», «dona d’aparença o caràcter fort i combatiu» i «dona que munta a cavall».

Notícies relacionades

Mentrestant, una cosa està clara: Álvarez de Toledo confon la seva trajectòria personal, «sobre còmodes moquetes», amb la realitat social: «A Espanya les dones naixem lliures per triar les nostres carreres. No som víctimes; aquesta és una idea falsa». Davant aquesta visió del 8-M, la portaveu parlamentària del PP en proposa una altra: «La celebració de la impressionant transformació i dels avenços que ha viscut Espanya».

Álvarez de Toledo acompanya les seves reflexions de cites erudites. En el seu compte de Twitter en té fixada una: «La vie est ondoyante» al costat d’una foto de Josep Pla. Es tracta d’una frase que Pla va atribuir a Montaigne en una emblemàtica entrevista de Joaquín Soler Serrano en ‘A fondo’. Cita sense saber-ne. La frase de Montaigne, que reprodueixo també en francès, es refereix a l’home: «Certes, c’est un sujet merveilleusement vain, divers et ondoyant, que l’homme».