Anàlisi

La ‘generació Macron’

El president no només canvia de fusible -Elisabeth Borne, la primera ministra sortint, estava cremada–, sinó que per primera vegada opta per un primer ministre del seu nucli dur.

2
Es llegeix en minuts

Emmanuel Macron ha tornat als orígens: ha nomenat nou primer ministre de França Gabriel Attal, un dels joves socialistes que el 2016, un any abans del seu triomf a les presidencials, van activar el moviment En Marxa (EM) –unes sigles que coincideixen amb les del seu nom i cognom. Si Macron va ser llavors, amb 39 anys, el president més jove de la V República, Attal es converteix ara, amb 34 anys, en el primer ministre més jove desbancant Laurent Fabius, actual president del Consell Constitucional, que va arribar al càrrec el 1984 amb 37 anys.

La ‘generació Macron’ /

El president no només canvia de fusible –Elisabeth Borne, la primera ministra sortint, estava cremada per les protestes contra la reforma de les pensions i la polèmica tramitació de la llei d’immigració–, sinó que per primer cop opta per un primer ministre de la generació Macron, un jove prodigi a imatge i semblança seva, gairebé un clon de si mateix. En efecte, Gabriel Attal, el més popular dels seus ministres, fins ara al capdavant de la cartera d’Educació nacional, pertany al nucli dur del macronisme des del 2016, quan va abandonar el Partit Socialista i la seva funció de conseller de la ministra Marisol Touraine, filla del sociòleg Alain Touraine.

Els anteriors primers ministres de Macron provenien de la dreta neogaullista (LR) –Édouard Philippe i Jean Castex– i la tecnocràcia socialdemòcrata –Élisabeth Borne–, però Gabriel Attal és un producte de la generació Macron, amb un passat socialdemòcrata, al seu dia afí a Dominique Strauss-Kahn. Un jove sense complexos, producte de l’elit parisenca de la rive gauche, la riba esquerra del Sena, que es va denominar críticament gauche caviar. Attal és la carta que es treu de la màniga Macron per donar un revulsiu al seu segon mandat presidencial, amb la vista posada en les eleccions europees del juny i en les presidencials del 2027.

Recompondre la majoria

Notícies relacionades

Macron necessita, a curt termini, recompondre la seva majoria minoritària a l’Assemblea Nacional i evitar la derrota en les europees del juny. Les enquestes donen ara 10 punts d’avantatge a la llista del Rassemblement National (l’antic FN de Marine Le Pen), liderada pel jove Jordan Bardella, de 28 anys, l’aposta renovadora de l’extrema dreta, amb el 31% d’intenció de vot. En segon lloc se situaria la llista macronista (21%), encapçalada per un altre fidel escuder del president, Stéphane Séjourné. Es dona la circumstància que Gabriel Attal, que al seu dia va fer pública la seva homosexualitat, és la seva parella.

El futur de Macron està lligat a la sort d’aquesta "parella al cor del poder", com la va descriure un article de Le Monde (1 de novembre del 2021). L’aposta per Gabriel Attal, a mitjà termini, també té una clau successòria: el president Macron, després de dos quinquennis presidencials, no es podrà presentar a la reelecció el 2027. Fins ara tots els candidats potencials del macronisme provenien de les files conservadores (LR), com el seu expremier Édouard Philippe o el seu actual ministre d’Economia, Bruno Le Maire. Ara situa un macronista d’esquerres en la carrera successòria.