Editorial

El Mobile, cancel·lat

La cancel·lació del MWC és un cop dur i injust per a Barcelona, víctima d'un alarmisme pel coronavirus poc justificat

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp52250811 barcelona 11 02 2020 sociedad  banderolas  anuncios del mobi200212121653

zentauroepp52250811 barcelona 11 02 2020 sociedad banderolas anuncios del mobi200212121653 / RICARD CUGAT

Lamentablement, l’atziaga notícia s’ha confirmat: El Mobile World Congress d’aquest any ha sigut anul·lat a causa del temor mundial del contagi del coronavirus. GSMA, l’entitat organitzadora del congrés, va anunciar aquest dimecres la seva decisió de cancel·lar el congrés a causa de «la preocupació mundial pel brot de coronavirus». El comunicat de la GSMA incideix que l’alarma pel contagi d’aquesta malaltia fa impossible que es pugui celebrar el congrés aquest any. Es tracta, sens dubte, d’un cop per a Barcelona, no només per l’impacte econòmic, estimat de 490 milions d’euros, sinó perquè el Mobile és la joia de la corona dels congressos que se celebren a la ciutat i pedra angular de l’estratègia de promocionar-la com a destinació d’aquests esdeveniments i ‘hub’ d’economia digital i ‘start ups’.

Es tracta, a més, d’un cop injust. No hi ha dubte que el Mobile ha sigut víctima d’un temor exagerat de la propagació del virus. La presència a Barcelona durant el congrés de 6.000 persones procedents de la Xina no justifica la histèria que ha causat un degoteig imparable de cancel·lacions d’empreses que ha durat diversos dies. Hi ha altres condicionants d’índole econòmic (les assegurances, per exemple) però les firmes que han cancel·lat no han tingut en compte els esforços de l’organització del Mobile per crear un entorn que impedís la hipotètica transmissió del virus, el fet que a Barcelona no s’ha donat cap cas del coronavirus ni que la ciutat compta amb un sistema sanitari de primer ordre, amb hospitals i experts de prestigi mundial. La por és comprensible, el risc zero quan es tracta d’un contagi per un virus no existeix, les autoritats (Ajuntament, Generalitat i Govern central) han donat totes les garanties necessàries, però és inevitable pensar que a la cascada de cancel·lacions ha caigut en la precipitació i l’alarmisme, motivats pel temor d’un contagi massiu a nivell mundial que no s’ha produït i que no pot predir-se si es produirà.

Sigui com sigui, la decisió de cancel·lar el Mobile ja és irreversible. És comprensible la desolació dels sectors econòmics directament afectats. No es tracta només de la restauració o dels hotelers: l’impacte econòmic del Mobile beneficia tota la ciutat en forma de llocs de treball, augment de facturació i oportunitats de negoci. Algunes veus demanen que el Mobile se celebri en algun moment d’aquest any, una cosa molt difícil per motius logístics i que GSMA sembla no contemplar, ja que en el seu comunicat parla de continuar treballant amb els actors polítics, socials i econòmics de la ciutat per a l’edició del 2021 i les següents. Aquesta reafirmació del compromís del GSMA amb Barcelona és, sens dubte, una bona notícia. Mobile i Barcelona són dues cares de la mateixa moneda que es beneficien mútuament. Des del 2006, tots dos han crescut de la mà fins a convertir-se en referents en el món de la telefonia i l’economia digital. Més enllà que no és mala idea estudiar iniciatives per intentar pal·liar en part l’impacte econòmic de la cancel·lació, GSMA marca el camí a seguir: començar a preparar l’edició del 2021.