Dues mirades

Quin enrojolament, Ponsatí

L'eurodiputada va viatjar fins al 1492, a l'expulsió dels jueus pels Reis Catòlics, per demostrar l'ADN sinistre d'Espanya. També podem viatjar al Call de Barcelona, a les matances del 1391. ¿Com ens deixa això als catalans?

1
Es llegeix en minuts
Quin enrojolament, Ponsatí

FRANCOIS LENOIR

Clara Ponsatí es va estrenar com a europarlamentària amb el clàssic ‘Espanya, pèrfida. Catalunya, víctima’. Per demostrar l’ADN sinistre, va viatjar fins al 1492, a l’expulsió dels jueus per part dels Reis Catòlics. Fet que, segons Ponsatí, va inspirar Hitler i demostra «la pedra angular del tràgic historial espanyol de la intolerància».

Notícies relacionades

La història del poble jueu és un enfilall de persecucions i matances. Com va definir l’escriptor israelià Amos Oz, «el petó de Judes va ser el Txernòbil de l’antisemitisme cristià». Quan els Reis Catòlics en van dictar l’expulsió, els grans regnes europeus ja havien emprès les deportacions. Només faltaven Àustria i Portugal, que aviat van seguir la línia. ¿Parlem de la Matança de Lisboa del 1506? ¿Dels posteriors pogroms de l’Imperi rus? ¿Quants països presents a l’Europarlament poden llançar la primera pedra? També podem viatjar al Call de Barcelona, a les matances del 1391. Tot i que, oh, déu meu, llavors la Corona d’Aragó no estava unida a la de Castella. ¿Com ens deixa això als catalans?

Ponsatí va ser consellerad’Educació durant tres mesos del 2017.