Trobada amb el mandatari bolivià

Obstinar-se

El futur d'Evo és incert. ¿Serà capaç de sobreviure sense el poder? El país, ara dividit, ¿continuarà confiant en el partit d'Evo sense Evo?

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp50870611 former bolivian president evo morales waves upon his arrival191112182640

zentauroepp50870611 former bolivian president evo morales waves upon his arrival191112182640 / Eduardo Verdugo

Feia quatre dies que Evo Morales havia arribat a Mèxic quan li vaig trucar per l’entrevista de la nit de dijous al ‘Quatre gats’ de TV-3. Va dir-me que es trobava bé i que no sabia quant de temps estaria a Mèxic, que no triguéssim a gravar-la.

Aquells dies el debat internacional era si el que havia passat a Bolívia es tractava d'un cop d’Estat o no. El context determinava dues coses: que sí, que hi havia hagut dèficit democràtic en l’intent d’Evo Morales d’aferrar-se al poder, però també que havia estat ‘convidat’ a abandonar la seva residència oficial per la policia. I quan una persona armada et convida a marxar ja sabem què vol dir, i més a Llatinoamèrica. És un cop d’Estat.

La condició que van posar per a l’entrevista va ser que no fos en un hotel. Vam llogar un apartament al barri de la Condesa, on va arribar-hi amb tres membres de seguretat, del Govern mexicà. Abans de començar va demanar dos cafès, al·legant que trobava a faltar la farina de coca.

Va estar tranquil. No va saber justificar els intents de perpetuar-se en el poder. «El càrrec no es busca, el càrrec et busca», va dir. I mentre reclamava pacifisme al carrer no va condemnar els bloquejos perquè entrin aliments als pobles. Poca autocrítica.

Notícies relacionades

La sensació que em vaig endur és que ara Evo està estabornit, perquè el que determinarà el seu futur és incert. ¿Serà capaç de sobreviure sense el poder? El país, ara dividit, ¿seguirà confiant en el partit d’Evo sense Evo? I la gran pregunta: el 40% de les reserves mundials de liti –el mineral necessari per la fabricació de cotxes elèctrics– que té Bolívia, ¿continuaran observades des de la distància, amb la boca salivosa, per un Donald Trump que ara té feina amb l’‘impeachment’, o seran finalment arrasades per la dreta econòmica mundial?

Les noves eleccions, doncs, seran un calmant per dues obstinacions. La d’Evo cap a Evo i la del capitalisme per seguir extirpant recursos naturals, que veu en la seva caiguda una oportunitat per continuar devorant, ara, els bolivians.