Dues mirades

La brutalitat

Pensar que l'independentisme català ha revifat el feixisme és una fal·làcia barata, el recurs fàcil per explicar-ho tot

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46325830 una se ora muestra la bandera espa ola ante un joven con el 181221093901

zentauroepp46325830 una se ora muestra la bandera espa ola ante un joven con el 181221093901 / juan camilo moreno

Pensar que l’independentisme català ha revifat el feixisme amaga una consideració prèvia: la igualació dels dos moviments. Així ho creu Eduardo Mendoza, per exemple, en una entrevista a 'La Stampa': l’auge de l’extrema dreta prové d’una “mena d’ofensa nacional” que ha provocat la “reacció visceral de molta gent”. Ofensa i reacció. També ho creu Javier Cercas, al 'Corriere della Sera': “L’extrema dreta neix de la revolta catalana. El nacionalisme crida el nacionalisme, la brutalitat reclama brutalitat”.

Notícies relacionades

Aquesta és la trampa abjecta de qui pretén igualar una reivindicació democràtica (farcida d’errors i ombres) amb un irat, furibund retorn als més elementals principis de l’odi. No és el mateix i, doncs, la relació causa/efecte és una fal·làcia roïna, el recurs fàcil per explicar-ho tot, un bàlsam banal per guarir la nafra.

El mateix Cercas, a la mateixa entrevista, diu que els salvadors d’Espanya són els Mossos d’Esquadra, perquè “s’han comportat com els generals fidels a la República que van combatre Franco”. Maquillar el feixisme és això. Dir-ne “extremistes moderns”, com fa Mendoza, o rebaixar la seva brutalitat a costa d’inventar-se’n una altra d’inexistent.