La roda

La febre catalana

S'ha de posar fi a les violències i condemnar-les, però cal tenir clar que és una una reacció alterada d¿un cos malalt que el metge no vol ni escoltar

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp50418291 pol191016200118

zentauroepp50418291 pol191016200118 / JUAN MEDINA

Els joves que es manifesten sense por són fruit d’unes febres per sobre dels 40º C d’un cos que fa temps que alerta amb tremolors. Però la febre, els aldarulls, no poden servir d’excusa per no afrontar el problema. Explicava la Maria Barrios, una estudiant de l'Energia a la UPC, a ‘Els matins’ de TV-3 amb Lídia Heredia, que això ja no va d’independència i que se senten frustrats. Han vist com actuava la policia per retirar urnes i ara s’han identificat com a classe. La seva lluita: el futur. N’hi ha que no són independentistes i el que els connecta a tots és la indignació amb la classe política i l’ambició per prendre'n part.

Francesc-Marc Àlvaro diu al llibre ‘Assaig general d’una revolta’ que els líders independentistes han portat el país a l’abisme des de la cadira. Si hi sumem a un Estat al sofà que escup pipes a la moqueta, ja tenim la foto de la irresponsabilitat. I en el cas particular de l’Estat, una llarga sordesa. Catalunya vol que l’escoltin i ja ho veuen: quan Sánchez visita BarcelonaSánchez  i passa ben a prop de la plaça de Sant Jaume, mira cap a un altre costat.

Notícies relacionades

L’Estat i la Generalitat han actuat desbordadament amb la Policia perquè volen aturar la febre. Al mig, un moviment pacífic que la refreda condemnant la violència. Les pluges també hi ajuden. Però les sentències del Suprem, els atacs a periodistes, la brutalitat de les càrregues, indiscriminades, la incapacitat de les estructures d’Estat –incloent la Generalitat– de gestionar-ho, i un Sánchez que comunica, no. D’això va, també, el que està passant al carrer. Margallo ho defineix com «la pervivència d’Espanya com a nació». Els joves que llencen castanyes a Girona no es poden entendre sense les castanyes que han rebut. Madrid subministra gasolina, diu John Carlin. I té raó.

S'ha de posar fi a les violències i condemnar-les, però cal tenir clar que és una una reacció alterada d’un cos malalt que el metge no vol ni escoltar. I sense medecina, ja ho veiem, continuaran els brots de febre, i continuaran els malestars.