UN PAÍS CONVULSAT

¿Amb qui està en guerra Piñera?

Molts xilens es pregunten si el Govern està en guerra contra els pobres, ja que no ho està contra la pobresa

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp50503673 demonstrators run from police launching water canons and tea191021181425

zentauroepp50503673 demonstrators run from police launching water canons and tea191021181425 / Esteban Felix

A Amèrica Llatina la crisi és quotidiana i l’excepció sembla que és la norma. Fa mesos que el Govern de Piñera a Xile impulsa polítiques d’ajustament i incrementa preus de béns i serveis bàsics. Aquestes mesures, molt poc populars, s’han intercalat amb declaracions desafortunades del president i dels seus ministres. Unes declaracions que mostren una falta de sensibilitat dels membres d’un Govern que són i representen les classes més riques i poderoses del país.

La gota que va fer vessar el got va ser l’increment del preu del bitllet de metro de Santiago de Xile en 30 pesos. Aquesta mesura, que repercuteix seriosament en el pressupost de les classes populars, va ser ràpidament contestada pels estudiants, que es van mobilitzar i van organitzar campanyes massives per «colar-se al metro». Davant aquestes protestes els carrabiners van respondre als estudiants amb contundència i es va generar un espiral de protestes.

Notícies relacionades

L’escalada del conflicte va ser tal que els centres de les ciutats més importants del país es van convertir en batalles campals on els manifestants van inundar els carrers, es van enfrontar als carrabiners i alguns grups descontrolats van cremar contenidors, busos, supermercats i, fins i tot, estacions de metro.

Toc de queda

Davant d’això, fa tres dies Sebastián Piñera va declarar el toc de queda i va delegar l’ordre públic de cada regió a l’autoritat militar al capdavant. A partir de llavors les Forces Armades han sortit de les casernes i han ocupat els carrers, on s’ha prohibit circular des de les sis de la tarda fins a les sis del matí, fet que dona una imatge que recorda els anys nefastos del règim de Pinochet. La sentència amb què va justificar el president aquesta dràstica mesura és que: «Estem en guerra davant un enemic poderós». Si bé posteriorment el general i cap de la Defensa Nacional de Xile, Javier Iturriaga, va apuntar que ell no està en guerra amb ningú, molts xilens es pregunten si el Govern està en guerra contra els pobres, ja que no ho està contra la pobresa. 

Temes:

Xile