Ciència

Discussions sobre el consum de carn

Hi ha indicacions que cal controlar el consum de certs aliments per raons de salut o d'altres, però pot passar que els resultats disponibles no siguin del tot clars i el missatge quedi confús

3
Es llegeix en minuts
cerdow

cerdow

Aquells que escrivim de qüestions d’alimentació ens hauríem de disculpar pels missatges d’aspecte contradictori que es publiquen. Els efectes del menjar sobre la salut interessen a molta gent, però es tracta de qüestions que tenen matisos molt diversos i difícils de controlar, i no és fàcil treure’n conclusions indiscutibles. Un últim exemple és com afecta a la salut menjar carn vermella.

Ja fa temps que s’han publicat informes diversos sobre això. Potser el que més crida l’atenció va ser l’escrit el 2015 per l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer, que depèn de l’Organització Mundial de la Salut, que va concloure que aquest consum probablement podria augmentar el risc de patir càncer, tot i que reconeixia que l’evidència disponible era limitada. Les seves conclusions eren més clares sobre els efectes del consum de carn processada (tractada amb calor, adobada, fumada, els embotits, etcètera). Però fa pocs dies va sortir publicat un informe internacional que mira de resumir els estudis que s’han fet sobre la qüestió i que afirma que no es pot concloure que si es deixa de consumir carn disminueixi el risc de malalties com el càncer.

El fet és que, a part de la salut, hi ha altres raons per recomanar la reducció del consum de carn, sobretot de carn vermelles, de boví en primer lloc. Hi ha grups molt actius que recorden l’impacte de la cria de bovins i de la producció de pinsos sobre el medi ambient. També hi ha grups actius que voldrien reduir el nombre d’animals que utilitzem per a l’alimentació perquè implica haver de criar-los i cal acabar matant-los. Són arguments importants, però es poden barrejar conceptes. Una cosa és que ens preocupin els efectes de la ramaderia sobre el medi ambient, i aquí la ramaderia bovina està en el focus, i que vulguem tractar els animals de manera correcta, i l’altra, els efectes sobre la salut.

D’altra banda, l’espècie humana ha extret sempre una part de la seva alimentació de la carn dels animals que caçava. El consum de carn està ben arrelat en els nostres costums i aporta proteïnes i vitamines que poden ser difícils d’obtenir de vegetals. Dietes radicalment veganes no són apropiades, sobretot per als nens:  necessiten combinacions ben pensades de vegetals i poden acabar necessitant suplements alimentaris. Per aquestes raons, en les recomanacions nutricionals la presència de carn es redueix però no s’elimina, i s’hi inclou el consum de lactis, d’ous i de peix.

La dificultat d’obtenir dades

Una de les raons dels missatges d’aparença contradictòria sobre el consum de carn és que arribar a conclusions sobre els efectes d’algun producte alimentari concret sobre la salut pot ser molt complicat. Hi arribem per dues vies. Una és analitzar la incidència de certes malalties en grups de consumidors definits i el més nombrosos possibles. No és fàcil convèncer un grup de persones prou nombrós que acceptin proporcionar dades sobre la seva dieta i la seva història clínica. La gent menja el que vol, i és difícil separar uns factors dels altres. Tenir resultats indiscutibles és difícil, i és el que està passant amb el consum de carn. Una altra via és analitzar dades de laboratori sobre els efectes d’algun component de l’aliment sobre animals o cèl·lules en cultiu. S’ha demostrat que quan es cou carn a alta temperatura o quan fregim patates es produeixen substàncies que causen càncer al laboratori, però està clar que els efectes depenen de la dosi que es prengui i de la fisiologia de cadascun. Tot això pot explicar per què els missatges que genera la investigació sobre el consum de carn poden semblar contradictoris.

Notícies relacionades

Aquesta situació no és exclusiva del consum de carn vermella. Hi ha recomanacions de reduir el consum de sucre o alcohol. El sucre no té cap efecte negatiu de manera directa, però en excés és perjudicial perquè és una causa d’obesitat. Es recomana la reducció del consum d’alcohol perquè té efectes sobre el fetge, incrementa el risc de certs càncers i afecta el nostre comportament. En tots els casos hi ha indicacions que cal controlar el consum d’aquests aliments per raons de salut o per altres que s’afegeixen, però pot passar que els resultats que tinguem no siguin del tot clars i el missatge quedi confús. Cal admetre que és així com hem de prendre decisions sobre el menjar, una de les accions que més afecten la nostra vida.

*Investigador

Temes:

Obesitat Càncer