Anar al contingut

Editorial

Un altre G-7 sense resultats

No falten precedents per dubtar de les propostes i declaracions d'última hora de Donald Trump

firma editorial català

El Periódico

Un altre G-7 sense resultats

PHILIPPE WOJAZER

Mentre el president dels Estats Units, Donald Trump, prodigava els seus gestos de distensió en diverses direccions al tancament de la cimera del G-7, hi havia força sospites que les bones paraules eren poc més que una simulació d’última hora. Ni l’anunci que la Xina està disposada a negociar un acord comercial que acabi amb la guerra d’aranzels ni la seva disposició a destensar la corda amb l’Iran sota certes condicions disminueix la sensació que la cita de Biarritz ha sigut confusa en els seus objectius i magra en resultats. Era difícil que fos un altre el desenllaç després dels tempestuosos preparatius de la reunió en plena crisi del comerç mundial i entre una gran incertesa sobre els grans temes de sempre: Síria, la pugna per l’hegemonia al golf Pèrsic, Corea del Nord, el ‘brexit’ inacabable, els desastres mediambientals i tants d’altres.

No falten precedents per dubtar de la fondària de les últimes propostes i declaracions de Trump. En totes hi ha dosis massives d’improvisació, efectisme i falta de recursos perquè es tradueixin en resultats concrets, i és poc probable que en aquesta ocasió les coses discorrin de forma diferent. Com tantes vegades s’ha dit des que Trump es va instal·lar a la Casa Blanca, el president ha fet saltar pels aires la idea mateixa de multilateralisme i ha conduït tots els seus passos cap a una liquidació dels arguments que tradicionalment han guiat la política exterior dels Estats Units.

Entretots

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

Tot i que les borses han acollit amb xifres en verd les declaracions de Trump, és improbable que transigeixi amb un desarmament aranzelari que suposaria revisar de cap a peus les línies mestres del seu programa econòmic. És igualment improbable que una mera declaració d’intencions iraniana el convenci que la república dels aiatol·làs no aspira a tenir un arsenal nuclear. És francament arriscat suposar que renunciarà a ficar Rússia en el club del G-7 canviat per G-8– malgrat l’oposició dels aliats europeus, un assumpte amb prou feines discutit a Biarritz però que per a Emmanuel Macron i Angela Merkel no té aturador. I també és il·lusori imaginar el president corregint Jair Bolsonaro en la seva desastrosa gestió dels incendis a l’Amazònia, un tema com tants d’altres en què la relativa unanimitat dels convocats a Biarritz oculta diferències insalvables entre els dos costats de l’Atlàntic. El G-7 no dona per a més.