Editorial

Un altre G-7 sense resultats

No falten precedents per dubtar de les propostes i declaracions d'última hora de Donald Trump

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp49575447 french president emmanuel macron greets u s  president donal190826212652

zentauroepp49575447 french president emmanuel macron greets u s president donal190826212652 / PHILIPPE WOJAZER

Mentre el president dels Estats Units, Donald Trump, prodigava els seus gestos de distensió en diverses direccions al tancament de la cimera del G-7cimera del G-7, hi havia força sospites que les bones paraules eren poc més que una simulació d’última hora. Ni l’anunci que la Xina està disposada a negociarun acord comercial que acabi amb la guerra d’aranzels ni la seva disposició adestensar la corda amb l’Iransota certes condicions disminueix la sensació que la cita de Biarritz ha sigut confusa en els seus objectius i magra en resultats. Era difícil que fos un altre el desenllaç després dels tempestuosos preparatius de la reunió en plena crisi del comerç mundial i entre una gran incertesa sobre els grans temes de sempre: Síria, la pugna per l’hegemonia al golf Pèrsic, Corea del Nord, el ‘brexit’ inacabable, els desastres mediambientals i tants d’altres.

No falten precedents per dubtar de la fondària de les últimes propostes i declaracions de Trump. En totes hi ha dosis massives d’improvisació, efectisme i falta de recursos perquè es tradueixin en resultats concrets, i és poc probable que en aquesta ocasió les coses discorrin de forma diferent. Com tantes vegades s’ha dit des que Trump es va instal·lar a la Casa Blanca, el president ha fet saltar pels aires la idea mateixa de multilateralisme i ha conduït tots els seus passos cap a una liquidació dels arguments que tradicionalment han guiat la política exterior dels Estats Units.

Tot i que les borses han acollit amb xifres en verd les declaracions de Trump, és improbable que transigeixi amb un desarmament aranzelari que suposaria revisar de cap a peus les línies mestres del seu programa econòmic. És igualment improbable que una mera declaració d’intencions iraniana el convenci que la república dels aiatol·làs no aspira a tenir un arsenal nuclear. És francament arriscat suposar que renunciarà a ficar Rússia en el club del G-7canviat per G-8– malgrat l’oposició dels aliats europeus, un assumpte amb prou feines discutit a Biarritz però que per a Emmanuel Macron i Angela Merkel no té aturador. I també és il·lusori imaginar el president corregintJair Bolsonaroen la seva desastrosa gestió delsincendis a l’Amazònia, un tema com tants d’altres en què la relativa unanimitat dels convocats a Biarritz oculta diferències insalvables entre els dos costats de l’Atlàntic. El G-7 no dona per a més.