Superar el dol

La celebració de la mort

O aprenem a celebrar la mort per superar-la en dos dies o donem temps a les persones per viure el seu dol dignament.

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp27834168 depresion  tristeza  adolescentes  generico  recurso grafico180424100352

zentauroepp27834168 depresion tristeza adolescentes generico recurso grafico180424100352

Associem l’estiu  amb la felicitat. Mar, sol, aventures, viatges i casaments. Amb el bon temps ens activem i intentem sortir de la nostra zona de confort i deixar-nos anar. Aquest viatge a l’Àsia tan esperat, aquest bany amb taurons o aquesta aventura d’una nit que sembla que a l’hivern fa més mandra. Podem intentar deixar de fumar, fer cinc-cents quilòmetres per visitar un amant que fa anys que no veiem o menjar una simple paella davant del mar amb una amiga de tota la vida.

Sembla que res dolent pot passar a l’estiu. Però no és cert, poden passar coses dolentescoses dolentes. Molt dolentes. L’any passat vaig passar un dels pitjors estius de la meva vida. Vaig tenir una tendinitis a l’espatlla esquerra i em vaig passar mig estiu en el centre de recuperació. Això va ser el menys important. Una tia molt estimada va morir de sobte al patir un ictus. Va morir deixant tota la meva família sumida en la tristesa i completament bloquejada. La gent no sap què dir ni tu saps com afrontar-ho. Una dona jove, bona i sana desapareix de les nostres vides així, de cop.

Viure el dol

La nostra societat no ens prepara ni per a la nostra mort ni per a la mort dels nostres éssers estimats. Un dia et despertes i el teu món és un altre. En menys de tres dies ha d’estar tot arreglat. Busca un fèretre, escriu una esquela, pensa en el guió de la missa, fes mig milió de tràmits i truca a tots els seus coneguts. El rebombori és important.

Notícies relacionades

T’has de mostrar fort davant de desconeguts que et parlen de burocràcia i saludar gent que no saps ni qui és. Després el nostre dol només pot durar un parell de dies. Aquest és el temps que et permeten faltar a la feina per organitzar-ho tot.

¿Mor la meva mare i només tinc dos dies per assumir-ho i si em caso em regalen dues setmanes per celebrar-ho? Una de dues: O aprenem a celebrar la mort per superar-la en dos dies o donem temps a les persones per viure el seu dol dignament. Jo voto per la segona opció. Feliç estiu a tots i una abraçada forta als que ho estan passant malament.