Misogínia i violència

1
Es llegeix en minuts
dayton

dayton

Els terroristes d’El Paso, Patrick Crusius, i Dayton, Connor Betts, són homes. Ho eren també els responsables del 96% dels tirotejos realitzats entre el 2000 i el 2013, segons l’FBI. Les dades indiquen, doncs, que més enllà del necessari debat sobre la prohibició de les armes als Estats Units, per evitar matances com les d’Ohio i Texas, però també altres com la d’Omar Mateen a la discoteca LGTBI Pulse, s’ha d’analitzar com els models de masculinitat influeixen en la canalització de la ira dels homes a través de l’assassinat massiu. Mateen, la raó del qual per atemptar va ser l’homofòbia, maltractava la seva parella dona. Un estudi d’Everytown for Gun Safety apunta que el 54% dels assassinats en massa comesos entre el 2009 i el 2017 als EUA estaven vinculats amb la violència masclista o familiar.

Notícies relacionades

En altres casos, la misogínia és la raó de l’atac. Agrupats en fòrums d’internet, els 'incels' són homes joves i blancs que odien les dones perquè, argumenten, la seva condició de 'mascles beta' els impedeix ficar-se al llit amb elles. Inspirats en el manifest d’Elliot Rodger, perpetrador de la matança a Isla Vista del 2014, en cinc anys ja han assassinat almenys 45 persones. El col·lectiu feminista antifeixista Proyecto Una relaciona la ira 'incel' amb la glorificació de la mort i la (auto)destrucció nihilista associada a un model de masculinitat en crisi.

Tant Proyecto Una com la investigadora Angela Nagle escriuen que els 'incels' nodreixen les files de l’'alt-right' nord-americà. El supremacisme blanc, amb un important pòsit masclista, s’apunta com la ideologia del terrorista d’El Paso. Crusius va escriure que s’havia inspirat en l’atac de Brenton Tarrant a Christchurch, Nova Zelanda, qui, així mateix, tenia com a referents atacs supremacistes realitzats a Noruega, els Estats Units, Itàlia, Suècia o el Regne Unit. Tal com conclou 'The New York Times', aquests atacs poden ser locals, però la seva ideologia és global. I és des d’aquesta dimensió global, tenint en compte com es manifesta en cada context, des d’on s’ha de combatre.